Що робити, якщо в банку змушують застрахуватися: пояснення НБУ

19 Вересня 2020, 18:00
919

Українці скаржаться, що працівники банків нехтують правами клієнтів, нав'язуючи страховку. Але не завжди вона є обов'язковою.

Якщо ви берете кредит на житло, вам потрібно буде застрахувати квартиру чи будинок, які є предметом іпотеки. Це вимога українського законодавства. Водночас обов'язок банку – дати клієнту можливість обрати страховика з переліку компаній, з якими співпрацює фінансова установа. «Якщо банк стверджує, що є можливість оформити страхування лише в одній конкретній компанії, – це порушення», стверджують у пресслужбі Нацбанку.

У разі оформлення автокредиту є декілька нюансів. По-перше, кожен водій зобов'язаний мати автоцивілку. Законодавство не вимагає від банку оформлювати такий поліс під час видавання кредиту. Проте фінустанова має дати клієнту можливість обрати страховика з переліку акредитованих компаній.

По-друге, банк може запропонувати клієнту застрахувати предмет застави – тобто авто. Таке страхування називається КАСКО. Воно не є обов'язковим, але може бути корисним як для клієнта, так і для банку. Адже зменшить ризики у разі пошкодження авто, яке перебуває в заставі.

Страхування необов'язкове, якщо ви берете споживчий кредит, відкриваєте рахунок, робите переказ коштів чи обмінюєте валюту.

Серед звернень до Нацбанку є випадки введення клієнтів в оману. Наприклад, працівник фінансової установи запевняє, що під час отримання споживчого кредиту потрібно обов'язково оформити страхування життя, а під час оформлення грошового переказу – купити страховку від нещасного випадку.

Самі банки у відповідь на запити Національного банку стверджують: фінансова установа має право пропонувати клієнтам супутні продукти, але страхування в таких випадках не є обов'язковим. Тому клієнти мають право відмовитися від страхування.

«Якщо працівники банку порушують ваші права, потрібно скаржитися. Спершу до самого банку, а потім до Національного банку. Це допоможе встановити системність таких порушень із боку конкретних установ та дасть змогу НБУ як регулятору вплинути на порушників та унеможливити таку практику в майбутньому», – стверджують у пресслужбі Нацбанку.

Читайте також: Домогосподарства можуть обирати, у кого купувати газ, за якою ціною та за яких умов

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024