Гроші на бізнес: як сарненцям отримати 3 тисячі доларів і відкрити власну справу

05 Лютого 2021, 12:01
6478

Жителі Сарненської громади можуть отримати 3 тисячі доларів для започаткування власної справи.

Для цього потрібно взяти участь у конкурсі на здобуття грантів.Район.Сарни пояснює, як це зробити.

Конкурс проводить ЗРНГО «Волинський ресурсний центр» у партнерстві з Рівненським обласним центром зайнятості, Управлінням освіти і науки Рівненської ОДА, Сарненською міською радою. Конкурс відбувається у рамках проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», що впроваджується Міжнародною організацією праці та фінансується Урядом Королівства Данії.

Хто може отримати грант?

 

Жителі селища Сарненській та Млинівської територіальних громад запрошуються до участі у конкурсі на здобуття грантів для започаткування власної справи. 

У конкурсі на отримання гранту можуть брати участь виключно фізичні особи, які проживають у Сарненській та Млинівській територіальних громадах, не займаються підприємницькою діяльністю, мають статус безробітного або є пошукачем роботи, зареєстрованими у ДСЗ. (Довідково: Якщо ви не працевлаштовані та не є підприємцем чи засновником юридичної особи – ви завжди можете отримати статус «пошукач роботи» у Державній службі зайнятості – безкоштовно.

Не можуть претендувати на грант особи, в основі бізнес-планів яких є: гуртова та роздрібна торгівля, компанії поштового замовлення (у т.ч. в мережі Інтернет).

До участі у конкурсі бізнес-планів допускатимуться особи які успішно пройшли навчання Волинського ресурсного центру за програмою Міжнародної організації праці «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес».

Подані на конкурс бізнес-плани повинні демонструвати високий потенціал та довгострокові перспективи отримання прибутку та мати реалістичні ринкові показники, передбачати створення умов для самозайнятості та/або створення додаткових робочих місць, у тому числі для членів сімей заявників. 

На що можна використати кошти гранту?

Кошти гранту можуть бути використані, на купівлю нового обладнання та/або інструментів для виробництва товарів (надання послуг).

Неприйнятними є витрати коштів гранту, пов’язані з:

  • купівлею речей особистого вжитку;
  • купівлею автомобілів, мотоциклів, плавзасобів.

Максимальний розмір гранту на реалізацію одного бізнес-проекту становить близько 82 тисячі гривень. (у вигляді матеріальних цінностей, які є необхідними для започаткування власної справи та наведено й обґрунтовано у бізнес-плані).

Претенденти можуть об’єднуватись і подавати спільний бізнес-план, в такому випадку максимальний розмір гранту на реалізацію такого бізнес-проекту може бути більший – відповідно до кількості претендентів що об’єднались. Увага!!! Кількість робочих місць створених в спільному бізнес-проекті не повинна бути меншою від кількості претендентів що об’єдналися.

Претенденти на отримання гранту повинні  передбачити (а у випадку отримання гранту – забезпечити) власний внесок у грошовій чи іншій формі у розмірі не менше 30% вартості бізнес-плану на покриття інших витрат, наприклад, виплату заробітної плати найманим працівникам, оренду приміщень, закупівлю витратних матеріалів, товарів, тощо.

Як взяти участь у конкурсі?

Пройти навчання Волинського ресурсного центру або Рівненського обласного центру зайнятості за програмою «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес».

Після проходження навчання заповнити онлайн-форму учасника конкурсу. До неї завантажити:

  • файл бізнес-плану (в форматах pdf, xls);
  • сканований файл з підтвердженням проживання в Сарненській громаді (в форматах pdf, jpg).

Подача заявок здійснюється українською мовою на сайті www.vrc.rv.ua. Кінцевий термін подання заявок до 23:59 30 березня 2021 року.

 

Як визначатимуться переможці конкурсу бізнес-планів?

Подані бізнес-плани буде оцінювати відбіркова комісія за такими критеріями:

  • досвід заявника у виді діяльності, що передбачена бізнес-планом;
  • якість опису продукції (товару, робіт, послуг) та її конкурентних переваг;
  • якість та обґрунтованість плану маркетингу;
  • обґрунтованість та реалістичність плану виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт;
  • обґрунтованість ціни на продукцію (товар, роботи, послуги);
  • обґрунтованість аналізу потенційних ризиків;
  • обґрунтованість та реалістичність бюджету використання коштів гранту.

При однаковій кількості балів перевага буде надаватися заявникам, чиї бізнес-плани передбачають виробництво, переробку продукції,  а також розширення ланцюгів доданої вартості місцевих виробників.

Відбір переможців конкурсу відбуватиметься в три етапи:

  • оцінка поданої заявки за критеріями прийнятності (відповідність та достатність поданих документів);
  • оцінка бізнес-планів членами конкурсної комісії;
  • особиста презентація бізнес-планів, які набрали найбільшу кількість балів.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024