Кутя, «вушка» та пампухи: що готують сарненчани на Святвечір

06 Січня 2020, 10:10
Так цьогоріч приготувалася до Святвечора родина Кіранчуків 4599
Так цьогоріч приготувалася до Святвечора родина Кіранчуків

Найголовніша обрядова страва, з якої починається трапеза на Святвечір – це кутя.

Святкування зимових свят часто відрізняються не лише у кожній країні, а й навіть у родині. Завжди цікаво які традиції святкування Різдва існують в окремих сім᾽ях. Тому Район.Сарни зібрав історії та ексклюзивні рецепти куті від знаних сарненчан.

Подружжя сарненських лікарів Івана та Зоряни Кіранчуків поділилися рецептом традиційної різдвяної куті.

Подружжя Івана та Зоряни Кіранчуків 
Подружжя Івана та Зоряни Кіранчуків 

Іван Кіранчук називає рецепт куті «простим». Каже, для приготування достатньо жменька відвареної пшениці, розмочені родзинки, підсмажені горіхи, мед, запарений перетертий мак.

«Заправляти все до смаку.  Але головна фішка в нас – це вареники» – відкриває родинний секрет Іван Вікторович.

Готує подружжя вареники з картоплею і білими грибами, заправляють смаженою цибулею. На столі також красуються вареники з гречкою і квашеною капустою, та солодкі з вишнями.

За десь до Святвечора господиня Зоряна готує «вушка» – маленькі варенички начинені грибами, додають їх до пісного борщу.

«Обов'язково будуть «пампухи» - галицька традиція. А ще голубці з гречки і тертої картоплі. Узвар із сухофруктів і оселедець» – діляться святковим меню Іван Кіранчук.

Фото з сімейного архіву Кіранчуків. Різдво 2019 рік
Фото з сімейного архіву Кіранчуків. Різдво 2019 рік

Директорка Сарненського міського будинку культури «Залізничник» Галина Куришко розповіла, що Різдво цьогоріч, як і зазвичай, святкуватиме з найріднішими. А сьомого та 8 січня планує з колективом колядувати.

Читайте такожСарненчан кличуть на різдвяний фестиваль Коляда

Галина Куришко
Галина Куришко

 

 Рецепт куті на Святвечір від Галини Куришко:

«Промиваємо та замочуємо у воді пшеницю на 3-4 години. Потім розмоклу крупу заливаємо водою і варимо на слабкому вогні до готовності. Мак, горіхи подрібнюємо, а родзинки без кісточок заливаємо теплою водою на півгодини. З'єднуємо в глибокій мисці пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додаємо мед за смаком і все перемішуємо. Охолоджуємо кутю і подаємо на стіл» – розповіла пані Галина.

Директорка Сарненського історико-етнографічного музею Вікторія Дашко поділилася рецептом куті та наголосила, що для неї найважливіше, щоб вся родина зібралася за святковим столом.

Вікторія Дашко
Вікторія Дашко

 

В нашого народу існує таке прислів’я «Не знайти таких двох господинь, щоб приготували однаково смачний борщ». Так само і з кутею. Мабуть, в кожної господині кутя смачна. В родині  Вікторії Дашко рецепт приготування куті передається від мами до доньки вже багато поколінь.

За словами жінки, він самий звичний: відварюється пшениця, таким чином, щоб вона була м'якою, але водночас і не розвареною, перемелюю на кавомолці мак (раніше це робили у ступці), подрібнюю грецькі горіхи, розпарюю родзинки. Беру пару ложок меду.

До того окремо готую узвар, він має вихолонути. Усе це перемішую в каструлі з узваром (тобто мед, горіхи, родзинки). І заливаю відварену пшеницю.

У куті кожна складова має своє значення: мак – це зорі на небі, молодість; пшениця – це життя; мед – здоров'я; горіхи – багатство; ізюм – життя та любов, Боже провидіння.

Пані Вікторія розповідає, що обов’язково на Святвечір готує пісні страві.

«Знаю, що їх має бути 12, але не завжди так є. Це і вареники з капустою, картоплею, оселедець або смажена риба, грибний суп. Найголовніше, щоб у Різдвяний вечір вся моя сім’я зібралася за одним столом, смакуючи кутю, та зустріти ту першу Зірку, яка несе світло і радість у наші серця» – наголосила Вікторія Дашко.

Про традиції на Святвечір не забувають сарненчани, які зараз живуть закордоном. Рецептом «сарненсько-польської» куті та історією гостин у поляків поділилася уродженка села Катеринівка Сарненського району Катерина Колядко.

Катерина Колядко
Катерина Колядко

Дівчина вже другий рік живе у Вроцлаві. Катерина у своїй бібліотеці має чималу кількість кулінарних книг, які допомагають «порозумітись» з традиціями польської кухні.

Каже після гостини у родині поляків на Вігілію (Святвечір у католиків, святкують 24 грудня) відчула справжню ностальнію за українським Різдвом. Вирішила,  цьогоріч приготує щось неординарне. Як назвала сама Катерина Колядко «сарненсько-польська кутя».

«На Вілігіі в родині поляків нас частували зовсім незвичною для мене основною стравою. Мама та хрещенна мама готують кутю з цукатами, з волоськими горіхами, зазвичай основа з зерен пшениці. Вдома додаємо меду, мак. Кутя солодка і надзвичайно смачна! У Польщі ж вона завжди «суха» – ділитьс враженнями Катерина.

Кутю, яку куштувала Катерина у Вроцлаві, додають набагато більше пшениці, менше родзинок. Вона мала пріснуватий смак – не схожа ні на кашу, ні на десерт. Дівчині хотілося приготувати щось цікаве та незвичне і ось, що вийшло:

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • 150 грам зерен пшениці
  • 150 грам маку
  • 80 грам цукрової пудри
  • 200 грам родзинок
  • 100 грам рому або коняку
  • Цедра одного апельсина (лише помаранчева шкірка)
  • 150 грам січеного мигдалю
  • 4 столові ложки натурального меду

Родзинки помістити в глибоку миску, залити окропом, залишити на 5 хвилин і відцідити. Потім залити доверху ромом. Залишити так на 3-4 години, можна і довше.

Мигдаль підрум'янити на сухій сковорідці. Залишити до повного охолодження на сковорідці. Мак помістити в невеликий сотейник, залити водою, щоб рідина виступала на 2-3 сантиметри над маком.

Поставити на середній вогонь, довести до кипіння, проварити дві хвилини і зняти з вогню. Залишити до повного охолодження.

Пшеницю добре промити. Залити холодною водою, поставити на середній вогонь і варити до готовності. У Катерини, розповідає, варіння каші зайняло приблизно 40 хвилин на повільному вогні. Пшеницю відцідити і промити під холодною проточною водою (щоб каша не була клейкою).

Вистиглий мак добре відцідити додати разом з цукровою пудрою в чашу блендера. Розтирати 4-5 хвилин, час від часу зішкрібуючи мак із стінок. Маса повинна злегка побіліти.

Мак перекласти до пшениці, додати мигдаль, додати ложечку цедри апельсина, відціджені родзинки і мед. Добре все перемішати, накрити кришкою й залишити на кілька годин в холодному місці, настоюватися.

Наостанок Катерина побажала всім українцям «Мирного неба, благополуччя і радісних свят!».

Христос ся рождає! 

Текст Катерини Павлюк

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024