Як сарненчанин живе з кулею в серці

21 Грудня 2019, 10:00
Сергій Кирилович 3949
Сергій Кирилович

Шматок свинцю розміром 6,2 міліметра носить у своєму серці Сергій Кирилович з міста Сарни. У 2011 році чоловіка поранили браконьєри. Куля застрягла у міжшлуночковій перегородці. Діставати чужорідне тіло медики побоялися. Вирішили, що у Сергія так більше шансів вижити.

Щойно чоловік починає згадувати події 13 грудня голос мимоволі починає тремтіти, а обличчя стає серйознішим. Тоді чоловік працював  інженером з охорони та захисту лісу у Рівненському заповіднику.

Того дня він виїхав на перевірку у Старосільське лісництво. 

«Я, лісівник та четверо майстрів  поїхали бортовим УАЗом оглядати лісові угіддя. Раптом почули гавкіт собак. Подумали, що то мисливці полюють, тож вирушили у їхній бік. Пройшли близько кілометра, проте звуки стихли. У той день було дуже холодно та сиро, йшов дощ,  тож вирішили повернутися назад і розпалити вогнище, аби зігрітися та пообідати», – пригадує Сергій.

Неподалік місця їхньої зупинки знову загавкали собаки.

«Залишили трьох людей біля машини, і пішли туди. Помітили шістьох чоловіків з рушницями. Підійшли, попросили показати документи, натомість наштовхнулися на грубощі. Чужаки кинулися втікати, ми – навздогін. Несподівано вони почали стріляти нам під ноги. Чую позаду себе страшний стогін, повертаюся – закривавлений майстер тримається за пах. Коли ж я почав кричати, куля полетіла мені у груди», – розповідає чоловік.

 Чоловік лише встиг викликати поліцію, а після – втратив свідомість.

«Думаю, від смерті мене врятували документи, які лежали у нагрудній кишені. Тверда палітурка службових посвідчень зменшила убивчу силу кулі», – вважає чоловік.

Спершу Сергія Кириловича та його колегу госпіталізували у реанімацію Рокитнівської районної лікарні. Майстра лісу там же й прооперували. Натомість Сергія чіпати побоялися, бо поранення було надто серйозним. Дробина товщиною один сантиметр пройшла через ліву долю нижньої легені й застрягла у міжшлуночковій перегородці. Дві доби чоловіка тримали під крапельницею, аби стабілізувати стан, і відправили до Рівного.

«Лікарі казали дружині, що від смерті мене врятувало лише диво. Аби куля пройшла на кілька міліметрів вбік, не вижив би. Медики хотіли мене прооперувати, проте зробили обстеження, проконсультувалися зі столичними колегами й вирішили, що з дробиною у серці маю більше шансів вижити», – каже пан Сергій.

Після трагічних подій чоловіку дали другу групу інвалідності, лікарі заборонили будь-які фізичні навантаження. У заповіднику його перевели на легшу роботу. Нині він працює інженером-радіологом у конторі.

Чоловік розповідає, що хоча й навчився жити з чужорідним тілом у серці, проте дискомфорту воно все ж завдає: з'явилася задишка, коливання тиску, спека швидко стомлює. Хоча медики позитивно оцінюють стан його здоров'я.

«Уже згодом мій начальник розповідав, що незадовго до тих трагічних подій йому був знак. Посеред ночі він прокинувся від того, що на тумбочці впала ікона. Одразу ж збагнув – це не до добра», – наголошує Сергій Кирилович.

Браконьєрів поліція таки спіймала. Стрілками виявилися жителі села Переходичі з Рокитнівщини. У них правоохоронці вилучили п'ять рушниць. У пана Сергія стріляли батько з сином, з'ясували слідчі. Зловмисників арештували та судили.

 

Марія МАРТИНЮК

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024