Біткоїновий мільйонер з бурштинового клондайку: чому 36-річний бізнесмен пішов у сільські депутати

16 Листопада 2021, 20:38
Колаж «Четвертої влади» із фото з фейсбуку, гугл-карти та зображень з інтернету 2342
Колаж «Четвертої влади» із фото з фейсбуку, гугл-карти та зображень з інтернету

Володимир Пачесний, підприємець з мільйонними статками не дуже зрозумілого походження, спочатку почав орендувати гектари землі у селян, а потім став депутатом громади, де та земля знаходиться. Планує займатися чи то вирощуванням лохини (за словами сільського голови), чи то фруктових садів (за словами самого Пачесного).

Декларацію як депутат подав, але з запізненням і не за потрібний рік. Майно і статки показав, але не всі. Маловідомий, непублічний підприємець і депутат невеликої Вирівської сільради на Рівненщині на два дні став зіркою стрічки новин після публікації про депутатів Сарненського району – через задекларовані акції корпорації Tesla і більше сотні біткойнів. Про донедавна маловідомого депутата з Сарненщини написали журналістти Четвертої влади.

Він єдиний такий депутат Рівненщини. Звати Володимир Пачесний: зареєстрований мешканець Одеської області, а живе – «десь у Клесові».

Нагадаємо, селище міського типу Клесів у Сарненському районі досі називають бурштиновим клондайком через нелегальний видобуток бурштину на територіях самого селища і громади. 

Журналістам стало цікаво детальніше дізнатися про минуле і теперішнє звичайного сільського депутата з незвичайними статками і про те, чому доларовий мільйонер вирішив стати сільським депутатом. Попри його непублічність, «Четверта влада» частково з’ясувала, що приховує Володимир Пачесний.

Журналісти дослідили відкриті реєстри і соцмережі, скористалися аналітичною системою YouControl. Поспілкувалися з Володимиром Пачесним, з головою Вирівської сільради та людьми, які сказали, що мешкають на її території і особисто знають Володимира Пачесного. І не з гіршого боку. Що дізналися, читайте у цій публікації.

Викрутаси з реєстрацією та проживанням

Володимир Пачесний – українець, йому 36 років. Зареєстрований у селі Гвоздавка Друга колишнього Любашівського району Одеської області. Коли у 2020 році балотувався у депутати Вирівської сільської ради Сарненського району Рівненщини, для виборчої комісії вказав, що живе у селищі Клесів. Між Вирами і Клесовом по прямій 9 кілометрів, якщо їхати на авто – 14 кілометрів, але це вже інша громада – Клесівська селищна.

Голова Вирівської сільської ради Сергій Опалько невпевнено говорить про місце проживання депутата.

«Знаю те, що є в декларації, рік народження, що є депутатом, прописаний десь в Одеській області, проживає, наскільки я знаю, десь у Клесові. Та інформація з новин – те я і знаю», – каже Сергій Опалько.

Між Вирами й Гвоздавкою Другою в Одеській області – приблизно 600 кілометрів. Батьки Володимира Пачесного, Анатолій і Надія, живуть в Одесі. Туди переїхали, ймовірно, з Молдови, у 2018 чи 2019 році, щоб допомагати доньці Ользі (і сестрі депутата) з малою дитиною. У мами Надії Пачесної в Молдові багато фейсбучних друзів.

Це фото Володимира й Ольги Пачесних (брат і сестра), опубліковане Ольгою на своїй фейсбук-сторінці 6 січня 2017 року, у день братового народження і з привітанням для нього. Воно – єдине фото Володимира Пачесного, яке можна знайти в публічному доступі
Це фото Володимира й Ольги Пачесних (брат і сестра), опубліковане Ольгою на своїй фейсбук-сторінці 6 січня 2017 року, у день братового народження і з привітанням для нього. Воно – єдине фото Володимира Пачесного, яке можна знайти в публічному доступі

Навесні 2010 року Володимир Пачесний став підприємцем із місцем реєстрації в селі Гвоздавка Одеської області. За його словами, у Рівненську область переїхав приблизно у 2013-му чи 2014 році (пік нелегального видобутку бурштину в Сарненському районі припав на 2014-2016 роки, – ред.). Мешкає у селищі міського типу Клесів, там же його сім’я.

У судовій ухвалі 2015 року, у якій він фігурує і яку згадаємо далі в тексті, частково зазначено місце реєстрації і громадянство фігуранта – Республіка (яка саме республіка приховано, – ред.). Ймовірно, на той час українець Володимир Пачесний був зареєстрований у Молдові, а потім – знову в Одеській області. Але мешкав уже в Сарненському районі.

Чим займається Володимир Пачесний

Нагадаємо, як підприємець Володимир Пачесний зареєструвався у березні 2010 року. Має лише два види діяльності: оренду водних транспортних засобів та устаткування та «іншу» діяльність у сфері інформатизації.

Перше означає, що Пачесний може орендувати і надавати в оренду (за класифікаціями 2005 і 2010 років) морські й річкові торгівельні судна без екіпажів (прогулянкові – ні). Такий висновок можна зробити з описів виду економічної діяльності. Підприємець каже навпаки: тільки прогулянкові. Розповісти докладніше не захотів, бо «це нецікаво, просто вид діяльності».

«Інша діяльність у сфері інформатизації» не має чіткого визначення. Зрозуміло лише, що вона пов’язана з інформаційними технологіями, комп’ютерними системами і може включати в себе хостинг сайтів (платна послуга з розміщення інформації на фізичному сервері з постійним підключенням до інтернету).

Забігаючи наперед, зазначимо, що продаж комп’ютерів, оргтехніки та комп’ютерних програм сюди не входить, це інший вид діяльності.

На цьому моменті треба повернутися до сестри Ольги. У тому ж 2010 році вона починає працювати в агентстві інтернет-маркетингу та контекстної реклами Netpeak Group. Нині вона в компанії – керуюча партнерка і директорка з роботи із персоналом, а компанія має штаб в Одесі і представництва в Україні, Болгарії, Казахстані, Росії та Сполучених Штатах Америки.

Ніяких інших слідів у відкритому доступі, які б вказали на ймовірні джерела заробітку Володимира Пачесного і пояснили походження його статків, журналісти не знайшли.

Неповна декларація і годинник за 1,4 мільйона

На сайті Національного агентства запобігання корупції з деклараціями посадовців і депутатів різних рівнів є лише одна декларація Володимира Пачесного – за 2019 рік. Її він подав у липні 2021 року. А мав подати до 1 квітня і за 2020 рік. Журналісти розібралися, наскільки вона достовірна.

Володимир Пачесний декларує таке (у хронологічному порядку):

  • у 2008 році надбав колекцію антикварних радянських виробів (яких саме – не вказав) вартістю 100 тисяч гривень;
  • у січні 2013 року взяв у банку в кредит 33 тисячі гривень і начебто досі їх виплачує;
  • у лютому 2013 року купив 124 біткойни нібито за 73 тисячі 920 гривень (ймовірно, це сукупна вартість на момент придбання); станом на вечір 10 листопада 1 біткойн коштував 68 тисяч 645 американських доларів, тобто загальна вартість наявних у депутата – без малого 8 мільйонів 512 тисяч доларів;
  • у 2016 році надбав швейцарський годинник Patek Philippe невказаної моделі за 1 мільйон 442 тисячі гривень (на сайті виробника немає ні моделей колишніх років, ні цін на сучасні);
  • у 2018 році надбав ще один швейцарський годинник IWC за 560 тисяч гривень (на сайті виробника найдешевший нині коштує 138 тисяч гривень);
  • у січні 2019 року придбав 500 акцій автомобільної корпорації Tesla вартістю за одну нібито 6 тисяч 160 гривень, тобто разом за 3 мільйони 80 тисяч гривень (їх можна купити на фондових біржах в Україні, станом на вечір 10 листопада 1 акція коштувала 1 тисячу 51 долар, за цим курсом акції Пачесного коштували 525,5 тисяч доларів);
  • має готівкою 9 мільйонів 300 тисяч гривень, 77 тисяч американських доларів;
  • має на рахунках в «Універсал банку» («Монобанк») 1 мільйон 436 тисяч 668 гривень,13 тисяч 388 доларів і 300 євро.

Ще Володимир Пачесний позичив іноземцю Володимиру Спинатому 170 тисяч євро. Де той живе – не вказав. Цінні вироби всі отримував у власність 6 січня, на день свого народження.

Якщо порахувати показані на загал збереження й капіталовкладення, то Володимир Пачесний має щонайменше 12 мільйонів 838,6 тисяч гривень, 9 мільйонів 127,9 тисяч американських доларів і 170 тисяч 300 євро.

Але варто врахувати постійно змінний курс валюти, криптовалюти й акцій. Яким чином він зміг їх заробити, встановити важко.

Ні житла, ні землі, ні авто Володимир Пачесний у декларації не показує. Але має і користується. Про нерухомість пишуть відкриті реєстри, про авто – судове рішення і голова сільради.

«Там була роздрібна торгівля оргтехнікою»

Журналістка спитала у Володимира Пачесного, чим треба займатися підприємцю, щоб заробити на таку кількість криптовалюти й акцій світового автогіганта. 

«Хіба це велика цифра на той момент? Це не 7 мільйонів, не 70 мільйонів – це 70 тисяч гривень. Коли людина чимось займається, то велика сума, але вона не глобальна», – сказав депутат-підприємець.

І пояснив: «там була роздрібна торгівля оргтехнікою». Тобто Володимир Пачесний заробив на біткойни, а потім і на акції Tesla, торгуючи в роздіб комп’ютерами, мишками, сканерами, принтерами і подібним.

Нагадаємо, що така торгівля не належить до видів діяльності, якими він офіційно займається.

Авто ніби нема, але насправді є

Журналісти з’ясували, що у власності Володимира Пачесного офіційно немає жодного автомобіля. Але у 2015 році в рішенні Маневицького районного суду Волинської області згадується Lexus RX400.

Справа стосувалася порушень правил безпеки дорожнього руху, а обвинуваченим і водієм Lexus був Володимир Анатолійович Пачесний (за інформацією аналітичної системи YouControl).

Тоді він, їдучи в напрямку Сарн, «проявив безпечність та неуважність, не врахував дорожню обстановку» і зі швидкістю 120 кілометрів врізався у попутне авто попереду. Авто належало «Укртелекому» і було застраховане.

Машини злетіли в кювет, водій попутного авто отримав закриту черепно-мозкову травму, перелом ребра, множинні забої і садна. Але сторони уклали угоду про примирення, суд її затвердив – Пачесний отримав авто назад без позбавлення права на водіння і мав заплатити 3 тисячі 400 гривень штрафу.

Окрім цього, у 2018 році суд ухвалою стягнув із нього страхове відшкодування в сумі 21 тисячі 777 гривень з копійками на користь страхової компанії, яка оплатила поліс за пошкоджену машину в керуванні потерпілого. Пачесний проігнорував добровільне відшкодування збитків. Також із нього стягнули 1 тисячу 600 гривень за судові витрати на користь тіє ж компанії.

Чи сплатив тоді Володимир Пачесний ці відшкодування, невідомо.

Приблизно такий вигляд мав Lexus RX400, на якому Володимир Пачесний потрапив в аварію у 2015 році. Ілюстраційне фото з cars.ua
Приблизно такий вигляд мав Lexus RX400, на якому Володимир Пачесний потрапив в аварію у 2015 році. Ілюстраційне фото з cars.ua

Голова Вирівської сільради Сергій Опалько каже, що Володимир Пачесний на сесії приїжджає.

«Приїжджає «крутими» машинами. Люди цікавляться, що це за машина – хто його знає. Потім подивилися – це Пачесний поїхав», – розповідає голова.

За словами Сергія Опалька, він не може напевне назвати марку машини чи кількох машин, бо не знається на них. Але каже, що вони різні.

«Якось приїжджав ніби «тойота прада». Один раз я думав, що то була «ауді». Ні, то був білий «лексус». Це, мабуть, буде дружини. Бо білого кольору», – пригадує Сергій Опалько.

Прихований котедж у приморському селі

За витягом із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Володимир Пачесний володіє четвертою частиною житлового котеджу у селі Крижанівка Одеського району (раніше це був Лиманський район).

Село знаходиться під Одесою на узбережжі Чорного моря. Будинок придбаний у 2010 році за 258 тисяч 612 гривень, має загальну площу 79 квадратних метрів. У поданій декларації мав би бути.

Котедж, часткою якого володіє Володимир Пачесний, може бути схожий на цей. Принаймні співпадає адреса будинку. Скрин із bild.ua
Котедж, часткою якого володіє Володимир Пачесний, може бути схожий на цей. Принаймні співпадає адреса будинку. Скрин із bild.ua

Третина села в оренді на 49 років

Найбільше у Володимира Пачесного землі – її він орендує. Це ділянки людей з Вирівської сільради. І це пояснює, чому підприємець балотувався в депутати саме Вирівської громади, а не Клесівської, де він живе. Усього орендує сорок одну ділянку загальною площею майже 47 гектарів. Це приблизно як третина села Вири чи того ж Кам’яного-Случанського, у якому й обрали депутатом Володимира Пачесного.

Є ще 12,6 соток в селі Шепарівці Коломийського району Івано-Франківської області, якими чоловік володіє з 2007 року. З лютого 2015 вони під арештом як майно боржника (сфера боргування не вказана). Постанову видало Любашівське районне управління юстиції. У квітні 2021 року таку ж постанову про арешт усього нерухомого майна видав Любашівський райвідділ виконавчої служби.

Земельні ділянки у Вирівській сільраді Володимир Пачесний почав орендувати ще до виборів, з травня 2020 року. Орендує одну, дві чи три ділянки в одного власника. Найпізніший договір був укладений у липні 2021 року в Немовицькій сільраді.

Оренда відбувається на умовах щорічної оплати, інколи за 4 відсотки від грошової оцінки землі. Переважний термін оренди 49 років, тобто до 2069-2070 років. Трапляються угоди на 10 років, до 2031 року, але їх одиниці.

Журналістка спитала у голови Вирівської сільради, що йому про це відомо.

«Я бачив, що є таке. Питав його особисто, бо люди по селах ще тримають худобу, корови. Виходить, що ті ділянки, які він повикупляв, він сказав, що цього року дає можливість пасти, а на наступний рік буде городити і корови пастися не будуть. Я його спитав, чим він буде займатися. Буде лохину вирощувати. Так він сказав», – розповідає Сергій Опалько.

Володимир Пачесний каже, що вирощуватиме фруктові сади.

«Посадимо сади, вже потрохи садимо. Яблуні й груші. Робимо робочі місця в громаді, щоб люди не їхали за кордон», – каже підприємець.

Податки, які він сплачуватиме з «фруктових» доходів, йтимуть на користь Одеського району, бо там його офіційне місце реєстрації. За словами Володимира Пачесного, він уже задумався над зміною місця реєстрації на Клесів.

За землю вже судиться

Володимир Пачесний невдоволений діями Вирівської сільради щодо земельних питань, бо вони нібито зачіпають його приватні інтереси. На початку жовтня 2021 року він подав до Рівненського окружного адміністративного суду заяву з проханням визнати незаконним рішення сільради від 14 липня 2021 року про визначення переліку земель, право на оренду яких «підлягає продажу на конкурентних засадах».

Бо нібито воно прийняте з грубими порушеннями і може «призвести до проведення земельних торгів». Через торги певна ділянка буде здана в оренду, а доїзд до неї можливий «виключно через земельну ділянку, яка належить йому на праві оренди».

Але суд відмовив у розгляді заяви: у переліку комунальних ділянок немає ділянки Пачесного, його прохання необґрунтоване і «з наданих позивачем доказів та наведених ним аргументів не встановлено очевидних ознак протиправності рішення та порушення прав позивача».

Володимир Пачесний продовжує судитися і подав наступну заяву, розгляд якої запланований у тому ж суді 22 листопада.

Журналістка хотіла уточнити в Сергій Опалька деталі справи.

«Я не юрист за освітою. У нас є юристи, які ті документи вивчають. Я читав їх, то виходить, що ми ще й порушили регламент під час проведення сесії. Так каже Пачесний чи його адвокати. Зараз юриста на місці немає, то я не можу надати вам більше інформації», – пояснив голова Вирівської сільради.

Усе людям – нічого для громади 

Минув рік після місцевих виборів. Журналісти спитали у вирівського сільського голови і людей громади, який же він – депутат Володимир Пачесний, що про нього знають і як відгукуються.

Щоб розпитати людей, журналістка написала повідомлення у фейсбук-групі Вирівської громади. У цій групі 1,6 тисяч учасників. Публікуємо найбільш змістовні відгуки, станом на обідню пору п’ятниці 12 листопада.

«Володимир Пачесний – сумлінний, хороший депутат. Людина, яка за невеликий час свого депутатства зробила багато добра людям», – написала депутатка Вирівської сільради з села Ясногірка Оксана Євгейчук.

Що саме вона має на увазі під «багато добра», не конкретизувала.

«Не любить неправди», – написала інша жінка, Леся Ковальчук.

«Робить для нас багато чого, допоміг родині з хворою дитиною, зробив дитячий майданчик, пофарбували за його рахунок церкву, придбав у школу для діток багато чого, для клубу – колонки і ще багато чого. Не відмовляє нікому, хто звертається до нього. Я хотіла би, щоб він депутатом і лишався», – перепублікувала скрин зі свого допису до іншого повідомлення Тамара Фурманець.

На її думку, суспільний інтерес до Володимира Пачесного виник, бо «комусь він перейшов дорогу, хочуть облити брудом». Жінка додала, що не розчарувалася в ньому, а голосувала за нього, бо «як людина висував свою програму для села, і все що обіцяв, зробив», хоч і чужий у селі. Ще називає Володимира Пачесного «чесним і добросовісним».

«Вже рік, як я особисто знайома з Володимиром Пачесним. Мій син був смертельно хворий і потребував трансплантації печінки за кордоном, у Бельгії. Володимир Пачесний, дізнавшись про нашу біду, відразу допоміг фінансово, за що ми вдячні будемо йому завжди. Приїхавши додому з сином через пів року, дізналися, що Пачесний допоміг і нашій церкві. Людина хороша, проста, відповідальна, а головне, що Людина!» – написала Наталія Макарицька.

Історію Наталії та її маленького сина можна знайти і на її фейсбук-сторінці, і в публікаціях чи телесюжетах. За її словами, більшість «можновладців і депутатів», до яких вони зверталися, не допомогли.

«Депутат він непоганий, що обіцяв – зробив. Хто до нього звертався – не відмовляв, зробив все, що в його силах», – узагальнено написала Марина Лотоцька з села Кам’яне-Случанське, за Пачесного, каже, вона не голосувала.

Журналістка спитала у голови Вирівської сільради, чи може він пояснити, чому люди обрали депутатом людину з реєстрацією в іншому кінці країни, а не місцеву.

Голова Вирівської сільради Сергій Опалько каже, що від села Кам’яне-Случанське балотувалося два немісцевих кандидати в депутати і що люди одного підтримали. 

«Я здивований. Мені теж цікаво, як так вийшло, що місцеві жителі підтримують на депутата не своїх жителів, а приписаного в Одесі. Можливо, він щось для них зробив. Це треба їхати в село і питати людей», – каже Сергій Опалько.

У селі Кам’яне-Случанське 915 виборців, проголосувало 382 людини. За Володимира Пачесного – 80 людей. Це друге місце. На першому зі 130-ма голосами – місцевий мешканець Микола Ковальчук.

За словами Володимира Пачесного, він балотувався в сільські депутати у Сарненському районі, бо тут його дружина і діти.

Журналістка спитала, як йому, немісцевому, вдалося завоювати довіру людей. З відгуків виходить, завдяки точковій допомозі конкретним людям і «благодійністю» перед виборами. Володимир Пачесний заперечив. Каже, всьому селу Кам’яне-Случанське допомагав упродовж року. Відповідаючи, говорить узагальнено й використовує займенник «ми».

«Ми робили, щоб людям було легше і краще жилося. Ми робили речі, направлені на благоустрій усього села. Всьо помаленьку робимо, що в наших силах. І далі робимо. Люди ж бачать, за кого вони голосують», – каже Володимир Пачесний.

За його словами, як став депутатом, «зробили вже трохи більше». Назвати конкретні приклади відмовляється.

«Не люблю цим хизуватися. Зробили, люди знають», – додає депутат.

Зі слів депутата, «є влада, яка має це робити, але вона, крім зарплат собі, нічого не робить».

Голова Вирівської сільради Сергій Опалько каже, що в сільраді немає людей, які б могли «про Пачесного щось розказати».

«Не можу сказати, що Пачесний – чужа людина, його ж вибрали депутатом. Можливо, він комусь щось особисто і зробив, а для громади – я не бачив, щоб він щось добре зробив. Самі бачили судові справи. Ото все, що я можу сказати», – спочатку розповідає Сергій Опалько.

Одразу потому голова сільради згадує, що влітку 2021 року Володимир Пачесний говорив про кондиціонери для приміщення сільради.

«Була пропозиція від нього: чого ви не поставите сюди собі кондиціонери, як ви тут працюєте, що жара така. Я кажу: слухайте, шановний, у нас в громаді не вистачає шкіл, діти навчаються у дві-три зміни, у трьох школах немає внутрішніх вбиралень – діти на вулицю ходять, а ми в сільраді поставимо собі кондиціонери? Що про нас люди подумають? Ото і вся мова з ним була», – каже Сергій Опалько.

На сесії з’являється вибірково

За словами Сергія Опалька, депутат Володимир Пачесний відвідує не всі сесії, але був на більшості.

«На першій, коли представляли депутатів, він був. Друга, третя, четверта – був, коли треба було вирішувати питання старост. Потім не був, потім знову був», – каже голова сільради.

За його спостереженням, Володимир Пачесний приходить на сесії, «коли треба вирішувати якісь земельні питання чи де можна втрутитися. А як щось для сільської ради, то його немає».

Володимир Пачесний (на фото – у смугастій кофті) на одній із сесій Вирівської сільської ради. Фото надав голова сільради
Володимир Пачесний (на фото – у смугастій кофті) на одній із сесій Вирівської сільської ради. Фото надав голова сільради

Чому пішов у депутати, Володимир Пачесний пояснив журналістам телеканалу «Рівне 1». Теж узагальнено.

«Захотілося щось поміняти, коли президентом став наш Володимир Олександрович. Я теж вирішив спробувати. Може, щось зміниться в нас на районах», – сказав Володимир Пачесний.

Колишній «мій чоловік» 

Колега Володимира Пачесного по депутатству Оксана Євгейчук написала, що він «одружений, має гарну сім'ю». Офіційно це не зовсім так. Володимир Пачесний був одружений і має двох неповнолітніх доньок. Колишню дружину звати Ірина Сергейчук. Вони одружилися у Рівному в липні 2015 року.

У серпні 2021-го Володимир Пачесний подав на розлучення. Подружжя розлучилося 18 жовтня 2021 року у Рівненському міському суді за спрощеною процедурою і без появи на засіданні. На призначення аліментів дружина не подавала. Володимир Пачесний розлучення підтвердив і каже, що вони підтримують стосунки, бо є діти.

Номери телефонів обох із колишнього подружжя, які можна знайти у відкритому доступі, недійсні. Журналістка звернулася до Ірини Сергейчук через месенджер у фейсбуку: попросила чинний номер Володимира Пачесного і навіть запропонувала анонімність, з огляду на її розлучення.

«Ви про що? Анонімне джерело? Номер телефону мого чоловіка – це конфіденційна, приватна інформація. Робіть краще свою роботу і, можливо, у вас щось вийде», – відповіла Ірина.

Коли журналістка перепитала, чи дійсно вони недавно розлучилися, Ірина написала: «Всі дані мого чоловіка в декларації».

Офіційно розлучившись, Ірина Сергейчук не називає Володимира Пачесного колишнім і захищає його від спілкування з журналісткою.

Розлучення «почистить» декларацію

Чим займається Ірина Сергейчук і як заробляє гроші на активне придбання нерухомості за останні шість років, важко сказати. У 2013 році закінчила навчання в Українському державному університеті фінансів та міжнародної торгівлі. За публікаціями у соцмережах, цікавиться дизайном інтер’єрів, ландшафту і навчалася у Європейській школі дизайну, що у Києві.

Колишня дружина Володимира Пачесного Ірина Сергейчук у день свого тридцятиодноліття в Рівному. Фото 2021 року з її сторінок у соцмережах
Колишня дружина Володимира Пачесного Ірина Сергейчук у день свого тридцятиодноліття в Рівному. Фото 2021 року з її сторінок у соцмережах

З листопада 2018-го до липня 2019 року була підприємицею: продавала у роздріб одяг, взуття і шкіряні вироби у магазині. Ці доходи в декларації вже колишнього чоловіка за 2019 рік не відображені.

Зареєстрована у Рівному у власній квартирі в багатоквартирному будинку на вулиці Буковинській серед новобудов. Цієї квартири теж нема в декларації, бо отримана через дарування у березні 2020 року. Володимир Пачесний каже, що Ірина з дітьми мешкає у Клесові.

Багатоквартирний будинок на вулиці Буковинській у Рівному, де знаходиться квартира Ірини Сергейчук. Скрин із карти на lun.ua
Багатоквартирний будинок на вулиці Буковинській у Рівному, де знаходиться квартира Ірини Сергейчук. Скрин із карти на lun.ua

У декларації є таке (у хронологічному порядку придбання):

  • у липні 2015 році придбала у селі Бармаки під Рівним дві земельні ділянки для садівництва площею по 10,24 сотки (це поблизу тамтешнього супермаркету «АТБ» і недалеко від вулиці Буковинської);
  • у березні 2016 року отримала у власність норкову шубу D.Papanikolau за 280 тисяч гривень;
  • у березні 2017 року отримала ще одну норкову шубу того ж бренду за 220 тисяч гривень;
  • у лютому 2018 року придбала новий житловий будинок 297,1 квадратних метрів і дивне нежитлове приміщення площею 2,8 квадратних метрів у тому ж будинку, де і квартира; останнє, ймовірно, коридор чи комірка;
  • з жовтня 2018 року має третю норкову шубу Isnova вартістю 150 тисяч гривень;
  • з листопада 2018 року додала до колекції соболину шубу Manari за 420 тисяч гривень;
  • з січня 2019 року володіла автомобілем Lexus RX450h 2010 року випуску;
  • з лютого 2019 року володіла автомобілем Lexus RX350 2013 року випуску;
  • декларувала готівкою 2 мільйони 200 тисяч гривень і 40 тисяч американських доларів.

Ірина Сергейчук в одній зі своїх шуб. Фото 2020-го і 2021 років з її сторінок у соцмережах
Ірина Сергейчук в одній зі своїх шуб. Фото 2020-го і 2021 років з її сторінок у соцмережах

За реєстром речових прав на транспорт, Ірина Сергейчук не має жодної машини у власності, як і її колишній чоловік.

За витягом із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Ірина Сергейчук, окрім вже зазначеного, у квітні 2021 року купила третю земельну ділянку площею 0,89 сотки поряд з попередніми і теж для садівництва.

Три земельні ділянки Ірини Сергейчук під Рівним. Територія належить Великожитинській сільраді, а фактично – через дорогу Рівне. Колаж зі скринів з кадастрової карти України
Три земельні ділянки Ірини Сергейчук під Рівним. Територія належить Великожитинській сільраді, а фактично – через дорогу Рівне. Колаж зі скринів з кадастрової карти України

Недавнє розлучення Володимира Пачесного та Ірини Сергейчук означає, що коли наступного року депутат подаватиме свою декларацію, у ній не буде більше майна, записаного на дружину. Як немає в нинішній декларації автомобілів, житла і доходів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024