Ігристе вино з Європи: чим замінити звичне «Советское шампанское»

23 Жовтня 2021, 15:42
Чим замінити звичне «Советское шампанское» РЕКЛАМА 2700
Чим замінити звичне «Советское шампанское»

Винні магазини Рівного традиційно пропонують жителям міста стандартне «Радянське шампанське», вироблене в Артемівську (нині — Бахмут). Однак пора розширювати горизонти і пробувати на смак ігристий алкоголь, запропонований країнами Європи. Нижче розповімо, чим відрізняються одне від одного ті чи інші ігристі вина, хто їх виробляє і в чому різниця між шампанським і ігристим вином.

Які країни виробляють

Щорічно у всьому світі випускається понад 2 000 000 000 пляшок ігристого вина. Основні постачальники алкоголю:

  • Франція — креман і шампанське;
  • Німеччина і Австрія — зект;
  • Іспанія — кава (як приклад, кава брют натюр);
  • Італія — ​​асті, просекко, франчакорта;
  • Ізраїль — кошерні ігристі вина;
  • Великобританія — ігристе, вироблене за класичною методою.

Різниця між ігристим вином і шампанським

Згідно із законом Євросоюзу, шампанським дозволено називати тільки ігристе вино, вироблене у Франції у провінції Шампань з дотриманням основних правил:

  • використання таких сортів винограду, як піно нуар, шардоне і піно менье;
  • класичний або традиційний метод виробництва з обов'язковим вторинним бродінням вина у пляшках;
  • витримка не менш ніж 15 місяців.

Тільки вина, вироблені у провінції Шампань, можуть мати характерний напис на етикетці — Champagne. Будь-який інший алкоголь, виготовлений за межами регіону, не може мати цього напису.

Детальніше про ігристі вина різних країн

Перераховані вище європейські ігристі вина виробляють традиційним методом. Кремани виготовляють на території Франції в таких регіонах, як Бургундія, Бордо, Ельзас, Жура, Лангедок-Руссільон. Деякі з них навіть здатні скласти цілком серйозну конкуренцію шампанському.

Іспанське кава виробляють з середини XIX століття. Батьківщина для 90% ігристого вина — Каталонія. Для виготовлення використовують виноград таких сортів, як чарелло, шардоне, каберне, піно нуар та ін.

Італійську франчакорту виробляють в Ломбардії. Цікаво, що ґрунти Ломбардії за складом схожі з ґрунтами Шампані. Саме тому в процесі дегустації двох видів ігристого франчакорту часто плутають із шампанським. Просекко — практично завжди сухе ігристе вино, хоча за законом може мати будь-який відсоток цукру. Популярність цього алкоголю обумовлена коктейлем Апероль-шпіц.

Німецький зект — продукт, який вважають кращим навіть шейхи з Об’єднаних Арабських Еміратів.

Правила подачі ігристого

Існує кілька основних правил, яких варто дотримуватися під час подачі ігристого вина. Тільки в цьому випадку алкоголь повноцінно розкриє свій вишуканий смак і аромат:

  1. Подавати ігристе слід з температурою від +6 до +8 °C.
  2. Для подачі краще взяти тонкий високий бокал у формі «тюльпан». У ньому бульбашки довше грають, чаруючи своєю красою.
  3. Швидко охолодити пляшку з ігристим вином можна в кулері з кубиками льоду та водою.
  4. Відкривати алкоголь краще без характерного хлопка. Щоб уникнути його, рекомендовано акуратно тягнути пробку і в цей момент прокручувати пляшку.
  5. Зберігати пляшки з ігристим бажано горизонтально, щоб корок завжди був трохи вологим від впливу вина.

Ідеальні закуски до ігристого — морепродукти, деякі види фруктів, канапе з червоною ікрою, м’які бісквітні і вершкові десерти.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024