Чотири роки будівництва та подорожчання удвічі, або як зводили перлину Полісся «Сарни-Арена»

04 Вересня 2020, 09:21
«Сарни-Арена» 10139
«Сарни-Арена»

Будівництво спортивного комплексу на вулиці Ярослава Мудрого у Сарнах можна називати ласим. Десятки мільйонів гривень, кілька років будівельних робіт за бюджетні кошти, які можуть стати «резиновими». Отримати у будівництво такий об’єкт вдалося рівненському підприємству, яке називають будівельним «драконом» Рівненщини, що збирає сотні мільйонів на закупівлях.

Ідея побудови спорткомплексу зародилася в далекому 2011 році

В 2011 році депутати Сарненщини, у складі команди від області, взяли участь у Всеукраїнській спартакіаді в Алушті. Обранці Сарненщини захопилися місцевою спортивною інфраструктурою, майданчиками, стадіонами. Повернувшись виникла ідея побудувати у Сарнах спорткомплекс, що стане перлиною Полісся. Відтак, з районного бюджету виділили – 461,9 тисяч гривень на виготовлення документації для будівництва спорткомплексу. Однак, на той час не вдалося залучити на будівництво кошти з державного бюджету. Але від ідеї не відмовилися. У 2015 році за підтримки обласної влади вдалося зрушити питання з мертвої точки. А вже наступного року на будівельному об’єкті заклали перший камінь під майбутню споруду.

Запланували зведення спортивної зали на майже 4 тисячах квадратних метрів, що матиме потужну багатофункціональну залу з трибунами на 760 місць. Спорткомплекс розрахований не лише на ігрові види спорту – мініфутбол, волейбол, баскетбол. Тут діятимуть борцівська, боксерська та тренажерні зали. Важливо, що комплекс адаптують для зайняття спортом для людей з інвалідністю та маломобільних груп.

Перемогу віддали фірмі, що зголосилася збудувати на 10 мільйонів гривень дешевше, від очікуваної вартості

За підрахунками департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА будівництво мало обійтися у 40,9 мільйона гривень. Відтак в травні 2016 року департамент оголосив тендер на визначення підрядника, який до 25 грудня 2017 року мав здати об’єкт. Тоді ще Прозорро не було, а свої пропозиції фірми подавали у паперових конвертах.

Участь у тендері зголосилися взяти чотири учасники. Одразу «вилетіла» з тендеру трохи дорожча від інших пропозиція ТОВ «Західметал», фірма яка пропонувала виконати роботи за 32,247 мільйона гривень. Тендерний комітет визначив, що подані документи фірми не відповідають вимогам документації конкурсних торгів. Приватне підприємство «ІБК Дедал», Товариство з обмеженою відповідальністю «Стиль-Декор» та Приватна виробничо-комерційна фірма «Фіалка» допустили для подальшої оцінки. ПП «ІБК Дедал» пропонувало зробити будівельні роботи за 30,177 мільйона гривень.

Рівненське ТОВ «Стиль-Декор» пов’язують із фірмами родини Фалко, виставило на торгах суму 33,5 мільйона гривень. Зазначимо, «Стиль-декор» у 2017 році була спіймана на змовах із іншими учасниками, зокрема із компанією «Фіалка» Юрія Фалка.У 2017 році слідчі запідозрили, що Юрій Фалко, власник «Фіалки», організатор діяльності низки будівельних фірм, які беруть участь у тендерах, в тому числі і «Стиль-декору». А згодом Антимонопольний комітет визнав, що «Фіалка», «Стиль-декор» та ще дві наближені до Фалка фірми подавали пропозиції з однієї ІР-адреси.

Зазначимо, за даними з порталу ClarityProject, з серпня 2016-го року «Фіалка» взяла участь у 262 закупівлях і підписала 93 контрактів після перемоги – на загальну суму 795,27 мільйонів гривень. Найчастіше фірма вигравала в Рівненського обласного Департаменту будівництва (27 договорів на понад 302 мільйони гривень). Суперником найчастіше з усіх тендерів, в яких брала участь «Фіалка», виступало ТзОВ «Стиль-Декор» – 96 разів. З «ІБК «ДЕДАЛ» «Фіалка» пересікалася на тендерах 20 разів. З ТОВ «Західметал» – 13 разів. Будь-які зв’язки між учасниками тендеру Юрій Фалко заперечує. Мовляв, він знайомий фактично зі всіма будівельними структурами в регіоні. Оскільки цей ринок в області досить обмежений, то всі між собою перетинаються.

Але повернемося до нашого тендеру. Пропозиція «Фіалки» на торгах за будівництво спорткомплексу в Сарнах була найдешевшою – 29,95 мільйона гривень. Документи фірми були в порядку, і їх визнали переможцем, та 18 липня 2016 року підписали договір, згідно з яким об’єкт мали завершити до кінця 2017 року. Але таким оптимістичним планам не вдалося реалізуватися. У договір почали вносити зміни, терміни робіт відкладалися.У 2016 році виконано робіт на суму 5,3 мільйона гривень за рахунок місцевого бюджету.

В Prozorro в лютому 2017 року знаходимо Додаткову угоду №6, де йдеться про те, що в 2017 році на об’єкт передбачили всього 2,947 мільйона гривень, а строк закінчення робіт переноситься на 25 грудня 2018 року.

Загалом графіки фінансування та виконання робіт виглядали так: 


 

Але і цим планам, схоже, не судилося здійснитися. Адже бачимо договір №49 уклали 2 жовтня 2018 року, згідно з яким у 2018 році мали профінансувати 9,717 мільйона гривень (решту, відповідно, в наступному), з яких 774 тисяч гривень з Сарненського районного бюджету, а решту, понад 8,9 мільйонів гривень з Державного фонду регіонального розвитку. З цього випливає, що спорткомплекс не буде зданий до кінця 2018 року. В.о. директора департаменту з питань будiвництва та архiтектури облдержадміністрації Михайло Гоцур повідомив для Район.Сарни, що протягом 2016-2018 poків департаментом на будівництво спорткомплексу в Сарнах витратив 39 мільйонів 26,511 тисяч гривень.

Через зростання заробітної плати та подорожчання деяких робіт, проєктно-кошторисну документацію надіслали на коригування комплексною державною експертизою. Згiдно експертного висновку в 2018 році кошторисна вартість об’єкта подорожчала чи не вдвічі і становить 75,84 мільйона гривень. Станом на 25 грудня 2018 року, за даними департаменту, на будівництво об’єкта виділили лише 39,265 мільйона гривень. Даних коштiв недостатньо для завершення будiвельних робіт. Роботи зупинені, тому що підрядник, який ці роботи виконував, повну суму вичерпав. 

31 серпня 2018 року оголосили новий тендер на добудову цього об’єкта. Очікувана вартість – трохи більше ніж 45,6 мільйонів гривень. Дата закінчення робіт перенесли на 26 грудня 2019 року.


 

За роки зведення спорткомплексу подорожчало удвічі

Участь в тендері взяли дві фірми, які не торгувалися, і тому перемогу ціною в 45,599 мільйона гривень отримала все та ж «Фіалка».Схоже, друга фірма – «Прогрес Девелопмент Компані» має ті ж витоки, що і «Фіалка». За інформацією видання «Четверта влада» товариство «Прогрес ДевелопментКомпані» створили у 2017-му році у Києві. Згодом його перереєстрували в Омиті Зарічненського району. Належала фірма рівненській підприємниці Наталії Чикун і не має таких очевидних збігів із «фірмами Фалка». Проте пані Чикун пов’язана з рівненськими Рожчуками. Так, Наталія Чикун вказана також директоркою товариства «Рівнеавтосервіс», де власницею є рівненська адвокатка та підприємниця Ірина Рожчук, яка, у свою чергу, є бізнес-партнеркою (і ймовірно, родичкою) Віри Рожчук, власниці підприємства «Стиль-Декор». А пов’язаність цього товариства із фірмою «Фіалка», як ми зазначали раніше, визнавав навіть Антимонопольний комітет. Втім, звинувачувати фірми у змові на торгах за реконструкцію спорткомплексу поки не можна. Те, чи була якась взаємодія чи ні, може з’ясувати або Антимонопольний комітет, або суд.

У департаменті будівництва повідомили, що Додаткову угоду вiд 9 квiтня 2019 року уклали з урахуванням перспективи видiлення коштiв. На даний час не видiлили повну суми для завершення робіт. З цієї угоди дізнаємося, що в 2019 році мають витратити не 36 мільйонів гривень, а менше мільйона – всього лише 981,8 тисяч гривень. Що значить, що об’єкт знову вчасно здано не буде. Цією ж додатковою угодою строк виконання робіт продовжили до 26 грудня 2020 року. Прогнозні джерела фінансування – у 2017-2020 роках – 90% з ДФРР, 10% – з місцевого бюджету.

В січні 2020 року готовність спорткомплексу становила лише 60%. Тож за клопотанням очільника Рівненської облдержадміністрації Віталія Коваля об’єкт включили до президентської програми «Велике будівництво», аби якнайшвидше добудувати комплекс. В департаменті зазначають, що якість виконання будівельних робіт контролюється в процесі будівництва замовником будівництва, таким чином «ручаються» за роботу підрядника. Загальну оцінку якості зроблять під час прийняття об’єкта в експлуатацію. Нині на спорткомплексі у Сарнах активно тривають завершальні ремонтні роботи. Хотіли відкрити 1 вересня, але не встигли.

Днями, 31 серпня 2020 «Фіалці» ще додали 5,85 мільйона гривень, без тендеру, по переговорній процедурі. Чиновники обласного управління обґрунтовують це тим, що ніби то в проєкті не врахували деякі роботи: 
- благоустрій та освітлення території, що знаходиться у спільному користуванні із ТОВ «Колос» відповідно до погодженої схеми із влаштуванням двох автостоянок з влаштуванням сепараторів нафтопродуктів та ємкостей для очищеної води до них;
- заміну самопливної каналізаційної мережі на напірну відповідно до ТУ КП «Екосервіс» №5-19 від 02.11.2019 року;
- передбачено вивіску «САРНИ АРЕНА» на центральному вході у будівлю;
- жалюзі (захисні сітки для вікон та стін у спортивному залі).

Будівництво знову затягується і дорожчає.

«Замовник може використовувати переговорну процедуру, якщо дійсно виникла необхідність у закупівлі додаткових БУДІВЕЛЬНИХ робіт. Однак, дивно, чому попередній проєкт не передбачав послуг з благоустрою та освітлення, чи заміни каналізації. Крім того, вивіска та жалюзі (навіть з їх монтажем) є товаром, а не роботами, окремо їх закупити було б дешевше. Наша громадська ініціатива «За чесний тендер» звернеться до Держаудитслужби, аби уповноважений орган контролю в сфері закупівель дав оцінку обґрунтованості такої неконкурентної процедури» – коментує юристка ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак.



Облагородили автостоянку
Облагородили автостоянку

Облагородили автостоянку
Облагородили автостоянку



 

Катерина ПАВЛЮК

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024