На Сарненщині 90-річний чоловік виготовляє дудки-викрутки і грає на них

29 Лютого 2024, 13:20
Адам Ляхович 151
Адам Ляхович

Адам Григорович Ляхович живе в селі Лугове Миляцької територіальної громади, що на Сарненщині. Фахівці вважають, що нині він може бути найстаршим носієм цієї традиції на Рівненському Поліссі.

Про це йдеться у повідомленні Рівненської обласної ради.

Дід Адамко, як називають його місцеві, не лише грає на традиційному поліському інструменті, а й знає технологію його виготовлення і охоче з нею ділиться.

- Ми не раз розповідали про Герасима Хомича - ще одного носія цього елементу нематеріальної культурної спадщини нашого Рівненського Полісся. Йому трохи більше 80 років. Та, як виявилося, маємо ще одного унікального чоловіка, який береже цю традицію, - розповіла директорка КЗ Рівненський обласний центр народної творчості РОР Ірина Рачковська-Баковецька.

Разом з колегою – провідним методистом центру Юрієм Ковальчуком вони познайомилися з чоловіком. Адам Григорович не лише береже традицію виготовлення та гри на дудці-викрутці, а й виготовляє бубни, пише псальми.

Тепер історія поліщука Адама Ляховича доповнить інформацію про цей унікальний поліський елемент НКС.

До слова, гра на дудці-викрутці й технологія її виготовлення у 2023 році увійшли до національного переліку об'єктів НКС. Завдання фахівців – всіляко берегти, передавати й популяризувати цю автентичну традицію.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024