Куштували майонез з домашніх яєць: на Сарненщині сім'я захворіла на сальмонельоз
20 Червня 2023, 16:48

Домашній майонез
Вперше в цьому році зареєстрували спалах сальмонельозу на Сарненщині.
Про це повідомили в Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Захворіла ціла сім'я із Сарненщини. Усі п'ятеро вживали майонез, виготовлений з домашніх курячих яєць. Це і стало причиною спалаху сальмонельозу.
Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, що передається здебільшого з їжею (96–98%), а також контактно-побутовим шляхом. Викликається різними мікробами роду сальмонел.
Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфікуються яйця птахів.
Як запобігти захворюванню?
- м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
- качині та гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
- не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
- кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;
- для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
- молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
- дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях, передбачених для цього.
09/02/2025
Неділя
09.02.2025
08.02.2025
21:14
09:20
09:19
07.02.2025
18:23
16:41
ГАЛЕРЕЯ
Афіша
Бізнес
Еко
Життя
Закордон
Історія
Культура
Медицина
Освіта
Спорт