Куштували майонез з домашніх яєць: на Сарненщині сім'я захворіла на сальмонельоз

20 Червня 2023, 16:48
Домашній майонез 781
Домашній майонез

Вперше в цьому році зареєстрували спалах сальмонельозу на Сарненщині.

Про це повідомили в Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Захворіла ціла сім'я із Сарненщини. Усі п'ятеро вживали майонез, виготовлений з домашніх курячих яєць. Це і стало причиною спалаху сальмонельозу.

Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, що передається здебільшого з їжею (96–98%), а також контактно-побутовим шляхом. Викликається різними мікробами роду сальмонел. 

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфікуються яйця птахів.

Як запобігти захворюванню? 

  •  м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки; 
  • качині та гусячі яйця використовувати тільки в тісто; 
  • не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей; 
  • кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити; 
  • для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування; 
  • молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках; 
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С; 
  • дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях, передбачених для цього.
Коментар
09/02/2025 Неділя
09.02.2025
08.02.2025
07.02.2025