Сезонне нашестя мошки на Рівненщині: скільки воно триватиме і як зарадити

19 Травня 2023, 14:09
Мошка 1873
Мошка

Про сезонне нашестя мошки на Рівненщині попереджає обласний центр з контролю і профілактики хвороб. Згідно з повідомленням, це типове явище для регіону і пов’язане з потеплінням та вологістю. 

Людям та тваринам комахи особливо дошкуляють у місцях поблизу водойм з проточною водою, зранку та ввечері, – пише Суспільне.

Рівненщина є зоною масового виплоду гнусу, пояснюють в обласному центрі контролю і профілактики хвороб. Нашестя мошки у травні є сезонним і пов’язане з різким потеплінням та вологістю внаслідок великої кількості опадів, які випали нещодавно.

«Слина цих комах містить гемолітичну отруту, яка, потрапляючи в ранку при укусі, викликає доволі серйозну алергічну реакцію, набряки та припухлість з сильним свербежем, а, зважаючи на одночасну величезну кількість гнусу, що нападає на свою жертву, наслідки можуть непередбачувані — запаморочення, задишка, підвищення артеріального тиску, інколи й до анафілактичного шоку», — попереджають у центрі контролю і профілактики хвороб.

Укуси зазвичай припадають на відкриті ділянки тіла, також мошка лізе в очі й зумовлює сльозотечу.

Тож при відвідуванні місць з достатньою зволоженістю варто використовувати препарати, які відлякують комах. Купувати їх радять в офіційних точках продажу, звертати увагу на термін придатності та спосіб застосування.

«Не слід ігнорувати одяг, який максимально закриває тіло при відвідуванні природних об’єктів, та протимоскітні сітки на вікнах та дверях приміщень. Окрему увагу слід приділяти худобі, яка теж потерпає від укусів мошки. Її напад зумовлює в тварин сильну слинотечу, набряки, збільшення лімфатичних вузлів, задишку і в разі ненадання допомоги за одну-дві доби тварину можна втратити. Необхідно спільно з ветеринарним лікарем підібрати для обробки тварин інсектицидні препарати та застосовувати їх з визначеною періодичністю, а також змінювати режим випасу», — йдеться в повідомленні.

За даними обласного центру контролю і профілактики хвороби, інтенсивний напад мошок відбуватиметься орієнтовно два-три тижні, надалі їх чисельність зменшуватиметься. На цей процес також впливатиме температура повітря та відносна вологість.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024