«Бурштиновому» прокурору з Рівненщини відмовили у поновленні на посаді

14 Травня 2023, 10:50
Андрій Боровик 1185
Андрій Боровик

Верховний суд відмовив у поновленні на посаді колишньому заступнику прокурора Рівненщини Андрію Боровику. 

Про це йдеться у постанові від 23 лютого 2023 року. Про це пише Рівне медіа.

Нагадаємо, 4 липня 2016 року Андрія Боровика затримали за підозрою у «кришуванні» бурштиновидобутку. Тоді на гвинтокрилі до Рівного особисто прилітали генпрокурор Юрій Луценко, керівник військової прокуратури Анатолій Матіос та глава СБУ Василь Грицак. 

Як повідомлялось, у схемі підозрювали 32 людини, а фігурантами справи оголосили лише кількох осіб: тодішнього керівника сарненської прокуратури Вадима Топольського, начальника Дубровицького райвідділу міліції Сергія Родзіна, підполковника СБУ Вадима Федорука, інспектора Анатолія Смолянця та дубровичанина Миколу Рабешка. 

Як зазначали в СБУ, під час обшуку у Андрія Боровика знайшли колекцію дорогих годинників вартістю понад $100 тисяч.

Також було вилучено понад 160 тисяч доларів, 4,7 тисячі євро та 94,5 тисячі гривень. 

6 липня 2016 року Боровика звільнили, згідно з наказом генпрокурора, за «скоєння ганебного вчинку». Проте вже через місяць експрокурор подав позов до Рівненського адмінсуду, щоб його скасувати. 

Проте 21 січня 2021 року Боровик отримав відмову, згодом це підтвердив і Восьмий апеляційний адмінсуд.

«Рішення апеляційного суду було прийнято без моєї участі. Я не був повідомлений, оскільки я лежав у лікарні. Я взагалі не знав про цей суд. Тому подав позов до Верхового суду, аби скасувати це рішення, бо воно незаконне, а, по-друге, через те, що я не був повідомлений.  Крім того, суть мого звільнення зводилась до того, що я нібито вчинив злочин. Але ніякого вироку немає. Справа розвалюється. Ми відвели прокурора на судовому засіданні «за те, що він фальсифікував докази у справі», — зазначає Андрій Боровик. 

Стосовно цього рішення Верховного суду, каже, звернеться до Європейського суду з прав людини. 

Андрій Боровик рік пробув у київському СІЗО, після чого у червні 2017 року вийшов за заставу в 1 мільйон гривень. З-за ґрат вийшли й інші фігуранти справи. 

Справу Андрія Боровика розглядають й досі. Спочатку його судили у Києві (у Печерському райсуді), згодом її передали до Сихівського райсуду міста Львова. До слова, обвинувачені просили Верховний суд скерувати справу до Рівного чи Сарн, проте їм відмовляли. 

Наразі обвинуваченими у справі, окрім Андрія Боровика, Вадима Топольського, Вадима Федорука, є колишня слідча ГУ НП у Рівненській області Юлія Дубінецька, адвокат Павло Шкода (стосовно якого провадження зупинено, адже він перебуває на фронті) та Андрій Гаврилюк. 

Наразі справа перебуває на стадії дослідження доказів сторони обвинувачення.

«Засідання відбувається приблизно один раз в тиждень», – каже Андрій Боровик. 

Він додає, що буде наполягати на виправдальному вироку. 

«Якщо особу звільняють від  строків давності, то це не реабілітуюча підстава. Тобто це говорить як про винуватість, так і не про винуватість. Ми – невинні. Ми вважаємо. що всі докази є недопустимими», – додає експрокурор. 

Нині обвинувачення у справі представляє військова прокуратура Львівського гарнізону 

Сам Андрій Боровик зараз обіймає посаду проректора з наукової роботи у Міжнародному економіко-гуманітарному університеті. 

Проте, говорить, що не полишає плани повернутись у правоохоронні органи. 

«Так, я працюю в університеті. Я – відомий в Україні кримінолог, я провів два пенітенціарні форуми в Україні, у мене — багато праць, багато нагород від міністра освіти та науки України, але я не можу податися на конкурс у правоохоронні органи. Тому що триває це кримінальне провадження», — пояснює Боровик. 

«Я хотів у прокуратурі поновитись, щоб цей нікчемний запис у трудовій книжці забрати, і я буду йти працювати у правоохоронні органи — можливо, ректором якогось університету внутрішніх справ, можливо, на якусь керівну посаду у Державному бюро розслідувань. Національному антикорупційному бюро», — додає він. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024