Сліди коронавірусу шукатимуть у стічних водах Сарн

04 Березня 2023, 06:50
Рівненські науковці 355
Рівненські науковці

Рівненські науковці шукатимуть сліди небезпечних вірусів у побутових стоках, що потрапляють на очисні споруди.

Про це інформує Рівне вечірнє.

Виявляється, саме вони можуть «розповісти» про те, які захворювання уже циркулюють серед мешканців. Зокрема, тепер фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб завдяки аналізу стічних вод точно знатимуть, як і де в області поширюються грип та коронавірус. Ця інформація буде корисною і медикам — на випадок нової епідемії.

Заступник гендиректора ДУ «Рівненський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Олена Гашовська зауважила, що цей метод моніторингу небезпечних хвороб уже давно успішно випробовують в багатьох країнах, зокрема, у США, Нідерландах, Австрії, Італії, Австралії, Франції та інших. Адже людина може навіть не здогадуватися про те, що вона заражена, бо симптоми іще не проявилися, але виділення патогенів з організму є — і частинки вірусу уже потрапляють у стічні води. В Україні такі дослідження тільки починають впроваджувати.

 Зокрема, від жовтня минулого року тестування проводять у Львівській, Кіровоградській, Дніпропетровській та Чернівецькій областях. Тепер до цього проєкту доєдналася і Рівненщина, для наших фахівців уже провели навчання. 

Попередньо, для тестування відбиратимуть проби зі стічних вод у трьох найбільших населених пунктах області — Рівне, Сарни та Дубно. Що це дає? Враховуючи, що частина людей хворіє на ковід безсимптомно або взагалі не звертається до лікарів, цей моніторинг допоможе не лише вчасно виявити проблему, але й скласти більш реальну картину захворюваності на Рівненщині. А значить, дозволить спрогнозувати масштаб поширення вірусу і дасть лікарям додатковий час, щоб підготуватися.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024