Нам є чим пишатися та цінувати: як виглядає найдавніша історична пам'ятка Дубровиччини

06 Листопада 2022, 12:45
Костел Іоанна Хрестителя 513
Костел Іоанна Хрестителя

Дубровиця - найстаріше місто у Рівненській області, проте славиться воно ще й своїми мальовничими краєвидами та костелом Іоанна Хрестителя.

Журналісти Район.Сарни побували в середині споруди та дізналися величну історію костелу.

Як розповіли настоятелі, костел є найстарішою архітектурною пам'яткою міста. Перший храм споруджений з дерева у 1684 році для ордену піарів коштом Яна Кароля Дольського.

За радянського періоду знищено вітраж храму, орган розібрали й вивезли у невідомому напрямку, а цінні ікони й церковне приладдя розікрали. Сам костел був закритий у 1945 році та перефарбований з білого в червоний колір. На його базі був створений промисловий склад.

У 1990—1991 роках храм відремонтували, був намір створити у ньому будинок культури. У 1992 році парафія була знову зареєстрована, тоді ж їй було передано у використання і костел. У листопаді 1992 року костел консервовано єпископом Маркіяном Трофим'яком. Ще одну реставрацію було проведено у вересні-листопаді 1999 року за ініціативи Центру Польського Культурного Спадку за межами країни.

Нині костел Іоанна Хрестителя підпорядковується Луцькій дієцезії Римсько-католицької церкви. Богослужіння в храмі проводяться щонеділі, але для туристів двері тут поки що зачинені.

До слова, костел побудовано у стилі рококо. У минулому підлога храму була оздоблена керамічними кахлями. Найціннішим об'єктом інтер'єру є вінець та вітраж, який був виготовлений у Венеції на замовлення.

Фото зроблені ХОМИЧ Валерією.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024