Процедуру призначення пільг та субсидій вдосконалюють: коментар міністра соцполітики

11 Вересня 2022, 11:33
Фото з наради, щодо вдосконалення процедури призначення пільг та субсидій 422
Фото з наради, щодо вдосконалення процедури призначення пільг та субсидій

Реформу призначення соціальних виплат обговорили на всеукраїнській нараді під головуванням міністра соцполітики Оксани Жолнович. Рівненщину представляла заступник голови обласної військової адміністрації Людмила Шатковська.

Про це журналісти Район.Сарни дізналися від пресслужби Рівненської військової адміністрації.

«Метою Міністерства соціальної політики є забезпечити право людей на допомогу від держави за будь-яких обставин, особливо - в умовах воєнного часу. Соціальна підтримка має надходити громадянам вчасно, в коректному обсязі, і в ефективний спосіб. Для цього Міністерство пропонує оновити механізм призначення субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу», - зазначила Оксана Жолнович.

Очільниця міністерства нагадала, що наразі прийняття документів і призначення субсидій і пільг здійснюється з прив’язкою до місця розташування управління соцзахисту. Оригіналом поданих і виплатних документів є паперова форма, а це небезпечно під час бойових дій чи окупації. А опрацювання заяв в громадах, де тривають бойові дії, неможливе. А в нових населених пунктах, де переміщаються громадяни, процедура призначення – довготривала.

Через це механізм потребує зміни, а послуга – централізації.

Тому Мінсоцполітики пропонує здійснювати призначення субсидій і пільг через Пенсійний фонд України. Використання ІТ-систем Пенсійного фонду України дозволить приймати документи в будь-якій точці України. Звертатися можна буде до органів Пенсійного фонду, до ЦНАПів або онлайн — до місцевих органів через додаток «Соціальна громада».

Автоматизація процесу нарахування та виплати дозволить убезпечити від втрати даних та максимальну взаємодію із різними держреєстрами.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024