На Сарненщині активізувався американський білий метелик

23 Серпня 2022, 15:15
На Сарненщині активізувалася шкідлива гусінь 598
На Сарненщині активізувалася шкідлива гусінь

Погодні умови другої декади серпня були сприятливими для відродження II покоління американського білого метелика — гусениці шкідника.

Про це журналісти Район.Сарни дізналися від пресслужби Рівненської обласної держадміністрації.

Основною ознакою пошкоджень є наявність на деревах павутинних гнізд з грубо об’їденим листям. Пошкодження зелених насаджень від гусениць призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні.

Американський білий метелик надзвичайно шкодочинний багатоїдний шкідник, може пошкоджувати понад 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева.

Гусениці молодших віків світло-жовті, голова, грудний щиток і грудні ноги чорні. Гусениця старших віків 30-40 міліметрів завдовжки, з боків тіла – жовті смуги з помаранчевими бородавками, на яких розміщені тонкі світлі волосинки, голова і ноги чорні. Тривалість розвитку гусениць складає 40-50 днів, після чого гусениці мігрують до місць зимівлі де заляльковуються.

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати заходи щодо його знищення:

  • обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях;
  • збір та знищення гусениць;
  • очищення дерев від нашарування кори;
  • знищення рослинних решток;
  • масовий вилов за допомогою ловчих поясів;
  • обробки інсектицидами та біопрепаратами в період відродження гусениць згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Потрібно звернути увагу на те, що боротьба з АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, а також із технічних причин – для обприскування дерев необхідна спецтехніка.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024