На Сарненщині знищену бурштинокопачами землю планують засадити генномодифікованими деревами

30 Липня 2022, 10:40
Близько 10 тисяч гектарів землі пропонують засадити павловнією 698
Близько 10 тисяч гектарів землі пропонують засадити павловнією

У поліських районах Рівненщини близько 10 тисяч гектарів землі постраждалих від нелегального видобутку бурштину планують засадити генномодифікованими деревами.

Про це інформує Район.Сарни.

Важливо пам‘ятати, що навіть після рекультивації відновлювати родючість земель постраждалих від бурштиношукачів — марна справа. Проте польські інвестори запропонували засадити цю територію павловнією. Це дерево невибагливе та швидко росте, його спеціально вирощують для використання в деревообробній промисловості.

«До Рівного з областей, де триває війна, уже переїхало близько десяти компаній. Під час зустрічі з одним з інвесторів виникла цікава ідея. Справа у тому, що в Європі дуже забюрократизоване законодавство в плані поводження з лісом. Скажімо, в Польщі уже всім лісу не вистачає, бо там діє багато деревопереробних підприємств. Однак місцеві підприємці знайшли вихід. Там вільні території засаджують павловнією. Це генномодифіковане дерево було створено спеціально для деревообробної галузі» – розповідає заступник начальника Рівненської обласної військової адміністрації Сергій Гемберг.

Найбільше ділянок, засаджених павловнією у Польщі — околиці Лодзі та Люблінського воєводства. Дерево нагадує клен. Його ще називають кисневим деревом, яке особливе тим, що виростає за шість років. Деревина павловнії використовується у виробництві та не має відходів. Близько 30% павловнії складає ділова деревина, з якої роблять меблі, а 70% деревини — йде на виготовлення тирси, деревних плит та палет для обігріву.

Читайте також:  Маневицькі лісники показали, як готують запас кормів для диких тварин

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024