На Рокитнівщині виявили випадок ботулізму

27 Травня 2022, 09:01
Випадок ботулізму 428
Випадок ботулізму

На території Рокитнівської територіальної громади зареєстрований випадок захворювання на ботулізм.

Захворів 31-річний житель громади. Про це інформують в пресслужбі Рокитнівської селищної ради.

При проведенні епідрозслідування, спеціалісти Рокитнівського відділення ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ України» з’ясували, що чоловік 19 травня їв м'ясну консерву домашнього приготування. На другий день після вживання консерви були скарги на часткове порушення мови, утруднене ковтання. порушення зору. За медичною допомогою хворий звернувся 22 травня та відразу був госпіталізований в КНП «Рокитнівська БЛІЛ».

На сьогодні необхідна медична допомога надається в повному обсязі. Хворому ввели ботулінічний антитоксин. Стан хворого середньої важкості.

Наполегливо рекомендуємо:

    -  Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

   - Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.

  - Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

  - Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.

     - Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024