Рівненщина: судять зрадника, який працював на окупантів

11 Квітня 2022, 09:50
Підсудний Олександр Шкатов 2107
Підсудний Олександр Шкатов

Адвокатка підсудного не приховує, захищати його їй морально тяжко.

Хотів очолити окупаційну владу в області, здавав росіянам переміщення та розташування української техніки, а ще інформацію про військові частини — це підозри, які у Рівному висунули 27-річному чоловікові. Про це йдеться в ТСН.

В прокуратурі кажуть, працювати проти України він почав ще до війни. А щойно окупанти вдерлися на українську землю, повідомляв їм, яка техніка рушила в Житомирському напрямку. Каятися почав після затримання.

До того, як опинитися на лаві підсудних, у нього були величезні амбіції та плани на майбутнє.

«Він не проти очолити, як він висловився, «каральний орган» в окупаційній владі», – розповідає прокурор відділу Рівненської обласної прокуратури Богдан Жук.

А потому й керувати окупаційною владою на Рівненщині, кажуть прокурори. Олександр Шкатов з Рівненщини, йому 27, безробітний. На суді він онлайн із СІЗО. Його підозрюють у тому, що здавав позиції українських захисників окупантам.

Матір його померла, а батько виїхав на Донеччину. А близько року тому від нього пішла і дружина з донькою. Жінка розповідає, в нього були проросійські настрої, але що зрадить свою країну, і подумати не могла.

«Це жахливо, що можна сказати, він живе тут. Він жив все життя тут, я думала, що він це просто говорить, балабол», – каже жінка.

«Ініціативно повідомляв особі, яка представилася для нього представником політичної російської партії «ЛДПР», спершу про рух військової колони», – повідомляють у прокуратурі.

Це було саме 24 лютого. За даними слідства, у день вторгнення Росії чоловік передав окупантам інформацію про розміщення і озброєння військової частини свого ж міста. І доказів його зради достатньо.

Адвокатка підсудного не приховує, що захищати його їй морально тяжко. За законом її призначили безкоштовним адвокатом Шкатова. «Він надіявся на розвиток подій, коли Україна програє війну і прийдуть інші люди з країни-агресора», – каже адвокатка.

Цей чоловік не єдиний, кому на Рівненщині оголосили підозру у зраді. Також є Олександр Кириченко.

 «На замовлення представників РФ збирав інформацію щодо розташування військових частин на території Рівненської області, переміщення техніки», – каже прокурор Рівненської прокуратури Володимир Пилипів.

Він визнав провину у держзраді. Каятися, вже у СІЗО, почав і Шкатов. Чоловікові загрожує 15 років за ґратами. А от Олександр Кириченко може опинитися ув’язненим назавжди — його затримали, коли вже набули чинності зміни до закону про зраду.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024