Профілактика ботулізму в умовах воєнного стану: що не варто їсти
Через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає.
Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви, пишуть у Центрі громадського здоров'я.
Щоби вберегтися від ботулізму:
Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
Не купуйте консерви з рук на вулицях та стихійних ринках.
Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Нагадаємо, причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
Читайте також: Як правильно харчуватися в період війни: поради луцької лікарки