У січні Рівненщина збагатіла ще на один національний природний парк «Пуща Радзівіла»

23 Січня 2022, 15:15
У січні Рівненщина збагатіла ще на один національний природний парк «Пуща Радзівіла» 493
У січні Рівненщина збагатіла ще на один національний природний парк «Пуща Радзівіла»

У січні 2022 року Рівненщина збагатіла ще на один національний природний парк «Пуща Радзівіла». Він збільшив природно-заповідний фонд області більше ніж на відсоток. 

3 січня 2022 року на офіційному веб-ресурсі голови держави оприлюднена інформація про підписання важливих природоохоронних Указів Президентом України, якими створені або розширені 7 природно-заповідних територій. Про це нагадує Українське товариство охорони птахів.

Читайте також: Зеленський ініціював створення нацпарку Пуща Радзівіла 

Серед них національний природний парк «Пуща Радзівіла».

Українське товариство охорони птахів (ТОП), національна громадська природоохоронна організація, партнер міжнародної асоціації BirdLife International в Україні, протягом трьох останніх років впроваджує на території Прип'ятського Полісся міжнародний проєкт «Полісся – дика природа без кордонів» разом з місцевими екологами-активістами просувала створення парку та безпосередньо взяла на себе відповідальність за процес розробки наукового обґрунтування для формування нової природоохоронної території та лобіювання створення НПП на державному рівні. 

Вже у лютому 2020 року Урядом країни схвалили проєкт Указу «Про створення національного природного парку «Пуща Радзівіла»(https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-dav-start-stvorennyu-nacionalnogo-prirodnogo-parku-pushcha-radzivila) та майже рік природоохоронна спільнота і місцеві громади чекали вирішального кроку – підпису Указу Президента України, від якого залежало питання покращення збереження природного навколишнього середовища та підвищення кліматичної стабільності у регіональному контексті. 

Національний парк «Пуща Радзівіла»
Національний парк «Пуща Радзівіла»

Для отримання підпису командою ТОП провели низку заходів лобіювання: оприлюднене у ЗМІ та інтернет-ресурсах звернення до Президента, проведені пресконференції на національному рівні, зустрічі-обговорення з місцевими головами ОТГ щодо вигід від створення НПП, які активізували їхнє лобіювання підпису Указу через депутатський корпус. 

«Завдяки активності великої кількості зацікавлених осіб ми всі разом досягли мети – НПП «Пуща Радзивіла» створений», – йдеться у повідомленні.

Новий національний природний парк «Пуща Радзівіла» охоплює території колишнього Рокитнівського, а зараз Сарненського району Рівненської області. Його площа  понад 24 тисячі гектарів, що майже ушестеро більше території районного центру – міста Сарни.

Мета створення нової території природно-заповідного фонду України - зберегти природу краю: річки, ліси, озера, болота; підтримати традиційні промисли та створити можливості для розвитку туризму.

Національний парк «Пуща Радзівіла» на карті
Національний парк «Пуща Радзівіла» на карті

Полісся належить до особливо цінних територій лісо-болотних природних комплексів, які все ще зберегли здатність до самовідновлення і надання екологічних послуг, в першу чергу пом’якшення наслідків глобальної зміни клімату. Це один із найбільших природних регіонів Європи, який можна вважати головним постачальником кисню та притулком дикої природи, її мешканців – тварин, рослин тощо.

До складу парку включені угіддя двох державних лісових господарств – Рокитнівського та Остківського, землі водного фонду та вже існуючі заповідні території - пам’ятка природи «Юзефінська дача», заказники «Грабуньський» та «Глиннівський», заповідне урочище «Самити».

Особливе значення має територія парку як водний страж Полісся та України в цілому. Тут багато водойм: мальовничі лісові озера Біле і Лисоцьке біля село Хміль, річка Ствига, ставок біля села Дроздинь, озеро Самити. Басейн Ствиги між селами Глинне та Познань зберігся у природному стані. 

А болота парку є найкращими утримувачами вологи. Територія НПП «Пуща Радзівіла» посилить збереження надважливих водно-болотних угідь (ВБУ) міжнародного значення (Рамсарські угіддя). Адже парк безпосередньо межує з Рівненським заповідником і його Рамсарськими угіддями: «Болотний масив Переброди» та «Болотний масив Сира Погоня». А з півночі територія НПП межує з ВБУ міжнародного значення «Ольманські болота».

Створення парку підсилить рекреаційний потенціал місцевості, збільшить потік туристів. Родзинками парку є урочище «Юзефінська дача», де зростають 1300-річний дуб-патріарх обхватом понад 8 м та його молодші брати віком 600-700 років з розміщеними на них бортями, старі віковічні ялини європейські та сосни Веймутова.

У національного природного парку, як установи ПЗФ достатньо широкі можливості для місцевих громад, які дозволяють розвивати нові екологічно сталі напрямки діяльності: сільський зелений туризм; «бьордвотчінг» – спостереження за птахами; любительську риболовлю. У межах майбутнього парку є можливість прокладання пішохідних та велосипедних екологічних маршрутів.

«Пуща Радзівіла»
«Пуща Радзівіла»

«Команда Українського товариства охорони птахів продовжує активно працювати над збільшенням площі природно-заповідного фонду України, як одного із ключових інструментів вирішення проблеми стратегічної екологічної безпеки держави. 

«Важлива складова нашого успіху зі створення парку «Пуща Радзівіла» – участь місцевих громад, які живуть поруч і розуміють важливість збереження природи – основи здорового та гідного життя. Завдяки наполегливій підтримці та лобіюванню зі сторони спільноти сільських органів управління Рівненщини вдалося розширити природоохоронну мережу, а тим самим підвищити  захист території Полісся» –  додає керівник проєкту "Полісся – дика природа без кордонів" Ольга Яремченко.

Довідкова інформація:

 «Полісся – дика природа без кордонів» — міжнародний транскордонний проєкт, що об’єднав природоохоронні інституції Білорусі, України, Німеччини, Польщі, Британії. На території України його впроваджує ГО «Українське товариство охорони птахів», партнер міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International в Україні. Проєкт є частиною Програми вразливих ландшафтів (Endangered Landscapes Programme) і фінансується фундацією «Аркадія – благодійний фонд Лісбет Раузин та Пітера Болдвіна». Період реалізації: 2019-2023 рр. Офіційна сторінка української частини проєкту у соціальній мережі Facebook: www.facebook.com/wildpolesia.

Офіційний міжнародний сайт проєкту: www.wildpolesia.org/ukr

Природно-заповідний фонд України — ділянки суші і водного простору, природні комплекси та об'єкти, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

 Знаходиться під державним управлінням Міністерства екології та природних ресурсів України.

Національним парком вважають природоохоронну територію, на якій діяльність людини обмежена для збереження природи. На відміну від заповідників, де людське втручання заборонене взагалі чи зведене до мінімуму, у національних парках дозволяється господарська діяльність, відпочинок, збирання грибів тощо.

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024