В Україні тільки 18% роботодавців мають у штаті робітників віком 40+

24 Травня 2021, 12:00
Робота по віку 555 Джерело: Sostav.ua
Робота по віку

Кожен третій працівник старше 40 років мав проблеми з пошуком роботи через вік — показали результати опитування OLX серед пошукачів.

OLX Робота дослідило причини цієї проблеми зі сторони працедавців

Близько половини вважають старше покоління такими ж хорошими працівниками, кожний десятий вважає їх навіть кращими за молодих, і такий же відсоток впевнений, що співробітники 40+ менш ефективні. Про це Бізнес.Район поінформували у пресслужба компанії.

Згідно з результатами, серед роботодавців тільки 18% опитаних мають у штаті найбільше співробітників старше 40 років. Близько 13% заявили, що не наймають співробітників старше 65 років, а пояснюють свою позицію специфікою роботи, яка вимагає фізичних навантажень.

Значно більша частина працедавців (39%) намагаються наймати як молодих, так і старших працівників до 45 років і звертають увагу радше на досвід, а не на вік. Абсолютна більшість роботодавців — 94% — стверджують, що рівень зарплати не залежить від віку.

Найбільший відсоток опитаних працедавців представляють сфери Роздрібної торгівлі/продажів/закупок, Будівництва та Виробництва/енергетики. 
19% та 23% відповідно представляють середній (до 250 працівників) та великий бізнес (понад 250 працівників).

Читайте також: Десять спікерів, «живі кейси» та подарунки: відбувся шостий WEST HR FORUM 2021

 

Дорогу молодим. Підтримка старшим 

 

Згідно з опитуванням OLX Робота, працівників до 30 років обирають через більшу активність та ініціативність (44%), кращу обізнаність у сучасних технологіях (41%), а також прагнення будувати кар’єру (39%). 

Водночас відмову в працевлаштуванні старшому поколінню найчастіше пояснюють фізичними навантаженнями, які є частиною виконуваної роботи – цю причину назвали 31% роботодавців. Також, на думку роботодавців, старші працівники повільніше вчаться (19%), гірше орієнтуються в технологіях (12%), а також що їм буде важко влитися в колектив (10%).

Читайте також: Вакансій побільшало: як другий локдаун вплинув на ринок праці в Україні. ІНФОГРАФІКА

 

Досвід (не) потрібен? 


Загалом серед опитаних недостатня компетенція стала головною причиною відмови у працевлаштуванні у 81% роботодавців для кандидатів усіх вікових категорій. Друга причина — відсутність релевантного досвіду — 38% відмов пов’язані із цим. Також 38% працедавців не візьмуть співробітника, якщо він на їх думку надто часто змінював місце роботи. 

Водночас кандидати віком від 40 років назвали головними своїми перевагами наявність більших знань і досвіду. Однак досвід та навички пошукача знаходиться лише на третьому місці серед критеріїв  визначення зарплати для працівника 40+ – цей пункт обрали близько 30% опитаних працедавців. Більше вони звертають увагу на середню зарплату по ринку та відповідальність посади.

Попри це, серед усіх опитаних майже половина — 47% — також сказали, що вважають працівників пенсійного і передпенсійного віку такими ж хорошими співробітниками, як і інші. Лише 10%  вважають їх менш ефективними. Частина тих, хто наймає людей надають старшим працівникам лояльніші умови роботи – 6% —  здебільшого виплачують бонуси до зарплати й допомагають опановувати нові технології. 

«Хоча роботодавці зацікавлені в пошуку молодих і амбітних співробітників, кістяк багатьох професій, особливо робітничих, складає старше покоління – і ми це бачимо зокрема й у себе на платформі. Можливо, вони потребують трохи більше часу чи практики для опанування нових технологій. Але за свій трудовий стаж вони пройшли не через одну кризу й мають, певно, найцінніший досвід як для нинішніх турбулентних часів. Загалом, в Україні є надія подолати вікову дискримінацію: вже зараз частина роботодавців декларують свою відкритість до старших співробітників і готовність допомагати їм на новому робочому місці», – зауважує Марія Абдулліна, керівниця напряму OLX Робота. 


 


Ситуація з ейджизмом у світі

 

Цьогорічний Глобальний звіт ВООЗ про проблему ейджизму показало, що вікова дискримінація обходиться суспільству в мільярди доларів. Так згідно з дослідженнями організації, отриманими в результаті опитування 83 тисяч людей в 57 країнах (включно з Україною), кожна друга людина в помірній або значною мірою дотримується поглядів ейджизму. В Україні спостерігається високий рівень вікової дискримінації на рівні 5%, середній рівень — 26% та висока толерантність до представників старшого віку на рівні 69% серед населення. 

В Іспанії, наприклад, молодші кандидати при рівних характеристиках в резюме отримували перевагу за старших пошукачів. Кандидати у віці 28 років отримували запрошення на співбесіду на 77% частіше, ніж 38-річні. Швейцарія виявила, що 53% працівників різного віку вважають, що старших колег важче навчити, а 52% вважають, що старші працівники менш зацікавлені у складних завданнях на роботі. 

Ігнорування проблеми вікової дискримінації може нести як негативний вплив на економіку, так і на соціально-демографічну ситуацію країни. За оцінками експертів, у всьому світі близько 6,33 млн випадків депресії можуть бути спричинені ейджизмом, причому у менш розвинених країнах такі випадки трапляються у 6 разів частіше. А глобальні економічні втрати від депресивних і тривожних розладів оцінюються ВООЗ в трильйон доларів щорічно.

Читайте також: Як грамотно керувати робочим часом. БЛОГ

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024