Найкращим футболістом чемпіонату України з футболу став уродженець Сарненщини

20 Травня 2021, 12:15
1333

Наприкінці сезону пресслужби клубів та спортвидання традиційно підбивають підсумки чемпіонської і кубкової гонки. 

Видання «Sport.ua», наголошуючи на дещо несподіваних підсумках, найкращим футболістом чемпіонату України сезону 2020/2021 назвало уродженця Сарненщини, гравця чернігівської «Десни» Андрія Тотовицького.

Атакуючий гравець команди Олександра Рябоконя буквально зачарував уболівальників і фахівців своїми результативними і видовищними діями. Голи в його виконанні - часто-густо шедеври. Та й результативні передачі - також. За рівнем дриблінгу Андрій – один з найкращих в УПЛ. Як і за баченням поля. До того ж футболіст він дуже універсальний: може зіграти під нападниками, може - на правому крилі атаки, а то і зовсім на позиції форварда. Весь цей універсальний набір якостей він демонстрував в сезоні, що закінчився.  

Але головне - що «Десна» з Тотовицьким у складі і без нього - дві абсолютно різні команди.  Не на користь другій.

Читайте також: Уболівальники «Десни» назвали уродженця Рівненщини Тотовицького гравцем лютого

У матчі проти «Олександрії» Андрій забив два голи, причому один з них - шедевральний, п'ятою. У підсумку за п'ять турів до кінця сезону Тотовицький був найкращим гравцем УПЛ за системою гол плюс пас: на його рахунку були дев'ять забитих м'ячів і п'ять результативних передач. Однак це досягнення дісталося чернігівцю великою ціною. Забиваючи Паньківу свій знаменитий гол, футболіст травмувався. Спочатку здавалося, що не дуже серйозно - банальне розтягнення, але все виявилося набагато сумніше. Тотовицький вибув до кінця сезону. З ним «Десна» впевнено йшла в єврокубковій зоні, без нього з цієї зони випала. Так що маємо два в одному: відмінний сезон для Тотовицького і невдалий - для його клубу.

Попри те, що нинішній сезон сміливо можна назвати найкращим у кар'єрі Андрія (саме його, а не його колишніх команд, адже раніше він не забивав більше семи м'ячів за рік), цілком можливо, що перемога 28-річного чернігівського універсала в деякій мірі парадоксальна. Тотовицький провів всього 18 матчів, тоді як його найближчий переслідувач - динамівець Микола Шапаренко - зіграв 24 поєдинки. Проте, за показниками середніх оцінок за матч Тотовицький випередив Шапаренка. Мені здається, що в даному випадку «сіль» питання в значенні гравця для команди. Шапаренко - безумовно, дуже важливий елемент в побудовах команди Луческу. Але не більш важливий, ніж, скажімо, Буяльський, Сидорчук чи Миколенко з Циганковим.

А ось роль Тотовицького в «Десні» – дійсно ексклюзивна.

Читайте також: Андрій Тотовицький у «Десні» вартує 900 тисяч євро

Про що було згадано вище. До того ж якщо Шапаренка, Алана Патріка і навіть Буяльського можна назвати такими гравцями, що відбулися, від яких всі ми знаємо, чого очікувати, то ось  гра Андрія в сезоні 2020/2021 стала справжнім одкровенням, проривом. До того ж він часто був не тільки ефективний, а й ефектний. Напевно, саме поєднання цих двох компонентів, а також провал «Шахтаря», який делегував в підсумкову десятку найкращих лише двох представників, чесноти яких - аж ніяк не витонченість, і зумовило підсумкову перемогу Андрія Тотовицького в нашому конкурсі.

 

Більше про Андрія Тотовицького читайте тут: Футбол завжди був усередині, – Андрій Тотовицький, гравець УПЛ родом із Рівненщини

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024