Легальний видобуток бурштину: чому він досі не почався на Рівненщині

10 Травня 2021, 16:00
847

Від грудня 2019 року з аукціонів на Рівненщині продали 23 дозволи на видобуток бурштину.

Суспільне дізнавалось, чому підприємці так і не почали легально видобувати бурштин і працювати за новими правилами, та як новий закон вплинув на незаконних старателів.



Бурштин тут видобували незаконним способом.

«Вони могли розгрузити машину, забрати все. Все, що купили – товар і гроші. Вони постачали зброю за селом між Дроздиньом і Старим Селом. Або могли ще далі повезти – у Березово, у лісі. У них був один пост, другий», – розповідає житель Старого Села Анатолій Пишняк.

Місцеві, з якими спілкувалися журналісти, знають про бурштиновий закон. Але кажуть, що його прийняли не для простих людей.

«Якщо десь хтось щось захотів би купити, люди у цій місцевості не матимуть грошей, щоб купити ту ділянку і видобувати бурштин», – каже житель Старого Села Микола Ковалець.

На торги уже виставляли три ділянки, розташовані поруч села. Продали один дозвіл, – розповів голова Старосільської територіальної громади Михайло Кузьмич.

«Чи з нами погоджують проведення аукціонів? Зрозуміло, що ні. Бо в селі не проводяться на державних землях. Чи повинні місцеві жителі брати участь в аукціонах і в даному процесі? Я думаю, що так. Людям же треба десь працювати. Я хотів би, щоб в законі дійсно було передбачено, щоб місцеві жителі були долучені саме до законного видобутку бурштину», – коментує голова Старосільської територіальної громади Михайло Кузьмич.

А це урочище Гальбин у Сарненському районі. Колись тут працювали тисячі «чорних копачів».

Запитуємо у місцевої жительки, чи щось змінилося у селі після прийняття закону:

«Так, трохи припинили такий «безпредєл», що тут робилося. Люди їхали з усього світу сюди, бовталися. Машин тут було – не проїхати, не пройти. Людей всяких чужих понаїжджало. А зараз тихо, слава Богу, нічого такого», – каже жителька села Олексіївка Валентина.

Це перші на Рівненщині та й в Україні ділянки, які виставили на аукціон згідно з положеннями нового закону. Вони розташовані неподалік села Олексіївка Сарненського району. За дозвіл на видобуток підприємство Бурпром заплатило 12 мільйонів гривень. Інвестори найняли на роботу місцевих чоловіків, які займалися нелегальним видобутком бурштину раніше.

Різнороб підприємства Леонід Лотоцький також займався нелегальним видобутком бурштину.

«Кожна людина в кожному дворі займалася видобутком. Я почув, що легально можна видобувати бурштин. Я погодився, тому що сім’я, діти, треба думати про майбутнє. Якщо виходити нелегально – це ризиковано для здоров’я, по-перше. І так само ризикуєш своєю свободою, тому що за це зараз кримінальна відповідальність», – каже Леонід Лотоцький.

Нині тут працює п'ять робітників. Підприємство планує найняти ще кілька десятків, коли почне видобуток напівдорогоцінного каміння. Але коли це станеться – інвестори поки не знають.

«Він може проводити там роботи лише на підставі типової угоди-сервітуту. На сьогоднішній день пройшло більше року, – типової угоди Кабміном не затверджено, її не існує в природі», – коментує начальник управління Держлісагентства України Ігор Будзінський.

Підприємство купило доступ до надр, але донині не має права працювати на землі над ними.

«Ми ждемо цього з нетерпінням, коли почнемо видобувати, бо зараз несемо багато витрат, а доходи почнуться тільки після видобутку. Закінченням нашої ліцензії має бути рекультивація цієї земельної ділянки. Ми повинні відновити родючий шар ґрунту за свої кошти і посадити тут дерева, щоб почав рости ліс», – розповідає представник підприємства Микола Котнюк.

Наразі на Рівненщині з аукціонів продали 23 дозволи. Але жодне з підприємств не приступило до видобутку бурштину, як це передбачає новий закон.

Читайте також: Замовне вбивство на Сарненщині: апеляцію вироку фігуранти чекатимуть у СІЗО

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024