На оцифрування вишивок Сарненщини можуть виділити 25 тисяч гривень

19 Лютого 2021, 18:14
1801

Оцифрування зразків традиційної вишивки, пересувна сцена «Візок казок», онлайн-платформа «Рівне та рівняни у фотографіях» та створення етнографічного фільму про бортництво.

Такі культурні проєкти митці Рівненщини претендують на отримання грантів голів Рівненської ОДА та облради.

Планується, що розмір кожної становитиме 25 тисяч гривень. Про це йдеться на сайті Рівненської ОДА.

«Цього року з обласного бюджету передбачили кошти в розмірі 100 тисяч гривень. Ми їх спрямуємо на виплату грантів авторам творчих проєктів у галузі літератури, театрального, музичного, образотворчого мистецтва, хореографії, народного мистецтва та кінематографії», - зазначила начальниця управління культури і туризму ОДА Любов Романюк.

Комісія підтримала представлені проєкти та пропонуватиме ці кандидатури на затвердження спільним розпорядженням голів ОДА та облради.

Так, на фінансову підтримку претендує ініціатива майстрині народної творчості Юлії Гончарової. Вона планує оцифровувати найкращі зразки традиційної вишивки Рівненщини та видати арт-бук «Вишивка Рівненщини: Сарненський район».

Окрім цього майстриня створить графічні схеми вишивки та зробить до них опис елементів традиційного крою. За її словами, наразі найавтентичніші колекції вишивок зберігаються у Сарненському історико-етнографічному музеї, обласному краєзнавчому музеї, а також в колекціях фольклорних колективів Сарненщини та Дубровиччини.

Ще один проєкт-претендент на фінансову підтримку - створення пересувної сцени-причепу «Візок казок». Його ініціатором є заступник директора обласного театру ляльок Роман Микитюк.

Головна мета проєкту - виготовлення спеціального автомобільного причепу, який буде перевозитись театральним бусом, розкладатись і створювати мобільну сцену в будь-якій локації. Відтак, буде можливість показувати вистави на вулицях, в парках, біля дитячих садків, шкіл тощо.

Наступний проєкт - Олени Самсонюк. Вона створить цифрову пам'ять Рівного завдяки розробці онлайн-платформи «Рівне та рівняни у фотографіях».

Авторка проведе рекламну кампанію серед рівнян, після чого організує діяльність по оцифруванню фотографій. Окрім цього планується розробка структури онлайн-платформи та його тематичних розділів та рубрик. Загалом в рамках проєкту опрацюють понад 2 тисяч світлин.

Ще один проєкт, який планується реалізувати – створення етнографічного фільму «Бортництво».

Автором є народний митець Олексій Нагорнюк. Він планує популяризувати елементи нематеріальної культурної спадщини бортництва. Зокрема, у фільмі планують розповісти, як раніше добували мед в Україні та чи зберігся зараз цей стародавній промисел? Що таке дикий мед і чим він відрізняється від звичних нам медів?

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39