Жителька Люхчі моржує всією сім’єю

07 Лютого 2021, 11:47
Галина Гуменюк 1332
Галина Гуменюк

Юристка за професію і морж за вподобаннями Галина Гуменюк із Люхчі Сарненського району Рівненщини впевнена, що зміцнити імунітет і зберегти молодість допоможе регулярне загартування, так зване моржування.

Про це пише Олена Стадник для Голос України.

Ось що розповіла сарненчанка:

«Для мене купання в холодній воді – це щоразу міністрес для організму. Спочатку відчувається легеньке поколювання по тілу, стає глибоким дихання. Але якогось страшного холоду взагалі не відчуваю. У цей час організм насичується киснем, у кров виділяються ендорфіни, адреналін, тому вмить зникає втома, поліпшується настрій, відбувається перезавантаження організму! Для мене моржування – відмінний спосіб зміцнити імунітет. Адже знижується ризик застудних захворювань у десятки разів, що не можуть забезпечити сучасні імуностимулюючі препарати. Організм отримує потужний захист від вірусів, підвищується стресостійкість. Регулярне загартовування стабілізує вагу тіла без будь-яких дієт, омолоджує організм, знижує умовний біологічний вік людини. Тому ризиків для себе в цьому хобі не бачу», – зазначає Галина.

 Ви дійсно перебуваєте в чудовій спортивній формі. А до всього – мама п’ятьох дітей. Моржування стало Вашим сімейним захопленням?

– Ми спробували занурення без спеціальної підготовки. І чоловік Костянтин, і діти моржують зі мною з початку. При цьому  все добровільно: маєш бажання - іди купайся, не маєш - іншим разом. Це дуже важливо, адже заходити в холодну воду варто з гарним настроєм, саме тоді й отримаєш від цього позитивний заряд енергії. Та й узагалі пишаюся дітьми: донька Катерина – успішна спортсменка, майстер спорту з вільної боротьби та сумо, неодноразовий чемпіон України, займала призові місця на чемпіонатах Європи. Син Руслан - військовослужбовець, старший сержант, інструктор тактичної підготовки з охорони громадського правопорядку Національної гвардії України, учасник АТО. Троє молодших дітей: Софійка, Роман та Анастасія - навчаються в Люхчанському ліцеї. Роман теж активно займається вільною боротьбою.  До того ж я не лише мама, а й щаслива бабуся. На Різдво моєму онучку Артемку виповнився 1 рік.

Як жити моржу влітку: стояти під холодним душем чи робити ванни з льодом?

– Купаємося увесь рік, без перерви. Щовихідного сім’єю виїжджаємо до озера. Нас не зупиняють погодні умови, температура повітря на вулиці. Кожен ранок починається з маленької зарядки і, звичайно ж, обливання холодною водою. До речі, найнижча температура, за якої купалася, - мінус 15 градусів.

Що б порадили тим, хто вирішив зайнятися моржуванням?

– Насамперед, потрібно чітко визначитись, яка мета наміру. Якщо заради того, аби похизуватися перед знайомими, бо це модно, то не варто й починати! Якщо ж є чітке усвідомлення, чого чекаєш від моржування, тоді необхідно підготуватися фізично: обливання холодною водою, обтирання, ходіння босоніж по снігу тощо. Перший раз не можна перебувати довго у воді, достатньо декількох секунд і не мочити голову, щоб не було спазму судин. Починати краще з осінніх холодів, адже вода в цей час не настільки «щипає» тіло. І найголовніше - користь від моржування забезпечують тільки регулярні заняття.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024