Очільник Рівненської ОДА давав настанови новообраним керівникам громад Сарненщини

25 Листопада 2020, 11:20
1121

У рамках робочої поїздки на Сарненщину голова ОДА Віталій Коваль розпочав серію зустрічей із новообраними керівниками громад області.

«Важливо рухатися двома паралельними шляхами, кожен з яких має на меті успішну громаду та Рівненщину, – звернувся до голів громад Віталій Коваль. – З 2021 року децентралізація в області має запрацювати на повну. Обласна державна адміністрація зацікавлена у цьому. Переконаний, що і для вас важливо тримати руку на пульсі щодо нових програм, проєктів, законодавства. Актуальним є питання формування бюджетів».

Нагадаємо, до складу укрупненого Сарненського району увійшли усі територіальні громади Сарненського, Дубровицького та Рокитнівського районів. Всього 11 територіальних громад. Чисельність населення укрупненого Сарненського району складає 212,7 тисяч осіб, площа території – 6216,2 кв. км.

За результатами виборів 25 жовтня місцеві ради Сарненщини очолили:

Руслан Серпенінов – Сарненський міський голова;
Віктор Буйний – Клесівський селищний голова;
Петро Крот – Степанський селищний голова;
Сергій Опалько – Вирівський сільський голова;
Олександр Трохимець – Немовицький сільський голова;
Богдан Микульський – Дубровицький міський голова;
Григорій Таргонський – Рокитнівський селищний голова;
Алік Новак – Висоцький сільський голова;
Федір Хлебович – Миляцький сільський голова;
Микола Маринич – Березівський сільський голова;
Михайло Кузьмич – Старосільський сільський голова.

Під час зустрічі із керівниками громад йшлося про фінансову децентралізацію, її переваги, економічні резерви наповнення бюджетів.

Зокрема, заступника голови ОДА Ігор Тимошенко розповів про тонкощі формування місцевих бюджетів. Акцент – на пошуку та використанні наявних ресурсів для наповнення місцевої казни. Зокрема, детінізація підприємницької діяльності та інвентаризація земель. Так, на сьогодні в області виявили та припинили роботу 155 незаконних АЗС, в тому числі на території новоутвореного Сарненського району припинили функціонування 39 об’єктів. В результаті – зросли надходження до бюджетів та реалізація пального на офіційних заправках.

Сарненщина – бурштиновий край, тому важливим для району став закон про легальний видобуток бурштину, відзначає Ігор Тимошенко.

Нині на аукціонах реалізовано п’ять бурштинових ділянок. Загальна вартість спецдзволів склала 33,2 мільйона гривень, що майже в 20 разів більше від початкової вартості. На сьогодні сплачено до держбюджету 12,6 млн грн – це вартість одного спецдозволу (ділянка «Західна друга» в Сарненському районі). Крім цього, Держгеонадрами запроваджено Інвестиційний Атлас надрокористувача, який містить інформацію про бурштинові ділянки та інші родовища, які можуть бути виставлені на аукціони. Підприємці області можуть ініціювати на аукціон будь-яку ділянку.

Іншим резервом наповнення бюджетів є орендна плата за користування водними об’єктами. Джерелом надходження додаткових коштів може стати перегляд договорів та встановлення оренди відповідно до законодавства.

Дієвим механізмом підтримки бізнесу є Державна програма фінансової підтримки суб’єктів мікро- та малого підприємництва «Доступні кредити 5-7-9%», яка ініційована Президентом України. В рамках програми в області видали кредитів на суму 253,9 мільйона гривень. Територіальними центрами зайнятості виплачено 113 мільйонів гривень допомоги роботодавцям по частковому безробіттю на період карантину. Це дало можливість зберегти робочі місця для 15,6 мешканцям області.

У агропромисловій галузі важливим є залучення коштів державного бюджету. Особливо це стосується дрібних товаровиробників. Так, цьогоріч здійснюється фінансування з державного бюджету фінансової підтримки сільгосптоваровиробників за 12-ма напрямами.

«Важливо, аби громада розвивалася, люди мали соціальний захист, співпраця з бізнесом була прозорою і на однакових умовах. Держава дає нові можливості і нові надходження до бюджетів громад. Це добробут мешканців. Від взаємодії між усіма нами залежить і успіх області», – підсумував Віталій Коваль.

Читайте також: На Сарненщині відновили незаконний видобуток бурштину, – заява інвестора







 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024