Кулінарна візитівка: рецепт мацика з села Сварцевичі

24 Листопада 2020, 14:43
7265

«Рівненщина туристична» уособлена своїми неймовірними локаціями – так званими «туристичними магнітами». Та невіддільною її частиною є гастрономічний туризм.

«Такий вид туризму набуває все більшої популярності в Україні та світі. Особливе місце у ньому займає традиційна кухня, відтворенні забуті рецепти прабабусь у поєднанні з природними надбанням краю. Цьогоріч, разом із  «Агенцією сталого розвитку міста» ми представили проєкт - «Кулінарна спадщина». Він спрямований на пошук автентичних страв з кожного куточка області, а також виробників регіонального продукту», – розповідає про втілені задуми заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг.

За його словами, відкриттям стали кулінарні експедиції Поліссям. На їх основі створили цілий «Каталог автентичних страв», мета якого є популяризація поліської кухні до емоційного туризму. Адже тут насамперед увага приділяється знайомству з місцевою кухнею, її кулінарними досягненнями або просто цікавими особливостями.


 

Серед італійських вин, швейцарських благородних сирів, віденської кави, французької екскарго та українських борщу і вареників, не менш значуще місце займає мацик.

Справжню автентичну страву Рівненщини, яка є візитівкою Полісся, можна спробувати, відвідавши Поліський край. Цікавим є джерело походження назви цієї страви. Впродовж періоду, коли міхур з м’ясом висів на горищі господині час від часу мацали його, від поліського діалектичного «мацати» – натискати пальцями рук, перевіряючи на готовність.

Також після карантину, цю страву можна буде знайти у меню ресторанах Рівненщини.

А для справжніх гурманів пропонуємо спробувати приготувати вдома автентичні страви, що споконвіків готували на Рівненщині. Отож, МАЦИК – рецепт якого отримано в селі Сварицевичі на Дубровиччині, з епіцентру виникнення традиції приготування цієї страви.


 

Важливо, що готувати мацик починали перед Колядьми, тобто Різдвом, і споживати не раніше початку косовиці – сінокосу. Адже саме за правильного температурного режиму та «гуляння» вітру на горищі мацик не псувався і якісно висихав.

ІНГРЕДІЄНТИ:

5 кілограмів свинини (частина лопатки, стегна)
1 сечовий міхур свинячий або 1 шлунок
200 грамів солі
50 грамів чорного перцю
20 грамів сушеного лаврового листа, чайна ложка лимонної кислоти
1,5 літра води


ПРИГОТУВАННЯ МАЦИКА

Сечовий міхур добре промити холодною водою, вивернути навиворіт та легко ножем вичистити. Очищений міхур замочити на 5-7 годин в розчині холодної води та лимонної кислоти. Після цього добре промити холодною водою. М’ясо порізати великими шматками та покласти у велику миску. До м’яса додати сіль, мелений чорний перець та шматки лаврового листя. Все добре вимішати руками та міцно начинити міхур м’ясом, щоб не було повітря всередині. Отвір в міхурі щільно зашити або зав’язати ниткою. Мацик майже готовий. Наповнений міхур підвішуємо в добре провітрюваному приміщенні, найкраще – на горищі. Через 6-8 місяців м’ясо готове до споживання.

Запропонований рецепт – це лише частина страв, які внесено до кулінарного каталогу «Смакуй рівненське: автентичні страви та напої». Вивчайте традиційну місцеву кухню та спробуйте автентичний смак регіональних страв. Переглянути весь кулінарний каталог можна за посиланням https://bit.ly/3cGJ3FY.

Нагадуємо, проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024