У Сарнах провели майстер-клас по вив'язуванню хустки. ФОТО

02 Листопада 2020, 14:01
1481

На заході ще раз нагадали, що хустка для української жінки була не тільки головним убором, але й оберегом та «паспортом».

30 жовтня в Сарненському історико-етнографічному музеї провели майстер-клас по вив'язуванню хустки. Провела захід фундатор Українського музею в Кохтла-Ярве (Естонія) пані Тетяна Івушкіна. Про це інформують в Сарненському музеї.

В ролі моделей виступили гості з області: начальник управління культури та туризму Рівненської ОДА Любов Романюк, заступниця начальника управління культури та туризму Рівненської ОДА Ярослава Гаврилова, начальник відділу регіональної політики у сфері культури, релігій та національностей, управління культури і туризму РДА Галина Ковальчук, спеціаліст відділу регіональної культурної політики управління культури та туризму РДА Наталія Жук.

Як розповіла Тетяна Івушкіна, хустка мала не тільки практичне значення, але й розповідала про господиню. Наприклад, намітку носили тільки заміжні жінки, хустку носили і жінки й дівчата, але дівчатам потрібно було показати косу, жінка, навпаки, косу ховала. Пані Тетяна розповіла і показала як вив'язувались хустки не тільки на Рівненщині, а, наприклад, спосіб вив'язування «на зайці» на Полтавщині, а хустку з «гушами» носили гуцулки. По способу вив'язування хустки можна було зрозуміти яка перед вами жінка, чи то заміжня, чи то вдовиця, чи то скільки в жінки є діток.













 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
09:50