Голова Дубровицької міської ТВК заборонив ставити печатки на копіях протоколів

29 Жовтня 2020, 09:21
787

Голова Дубровицької міської територіальної виборчої комісії заборонив членам виборчих комісій ставити печатки на копіях протоколів про підрахунок голосів.

Про це Громадянській мережі ОПОРА повідомили члени ДВК та підтвердив сам голова Дубровицької міської ТВК Ігор Береговий.

Спостерігач ОПОРИ, який здійснював громадське спостереження за виборчим процесом на виборчій дільниці № 560290 у селі Трипутня Сарненського району (раніше – Дубровицького) отримав копію протоколу про підрахунок голосів на виборах депутатів Рівненської обласної ради з підписами її членів, але без печатки дільничної виборчої комісії. Причиною цього стало те, що голова Дубровицької міської ТВК заборонив ставити печатки на копіях таких протоколів. 

У день виборів члени Трипутнянської ДВК не могли розібратися, чи потрібно їм ставити печатки на копіях протоколів про підрахунок голосів. За словами спостерігача ОПОРИ, члени ДВК телефонували до Дубровицької  міської ТВК, голова якої повідомив членам комісії, щоб вони цього не робили в жодному випадку.

Світлана Катрук, голова Трипутнянської ДВК у коментарі ОПОРІ сказала, що копії протоколів видавали без печаток, адже ставити їх заборонив голова Дубровицької міської ТВК Ігор Береговий: «Наш Береговий не дозволяє ставити печаток… штрафує на тисячу гривень… Ми казали – а як нам бути? Нам треба здати в свої штаби теж, а він: «Робіть, як я сказав і все». 

Інші суб’єкти виборчого процесу теж повідомляли ОПОРІ про цю ситуацію. Так, керівник Дубровицького відділення штабу партії «Слуга народу» Юрій Єфимець розповів, що члени ДВК від «Слуги народу» станом на 26 жовтня не змогли здати свої копії протоколів про підрахунок голосів до штабу партії через заборону голови Дубровицької міської ТВК ставити печатки. Він додав також:

«Поступали відомості такі, що Береговий погрожував оштрафувати членів дільничних виборчих комісій, які поставлять мокрі печатки на копіях протоколів». 

Голова Дубровицької міської ТВК Ігор Береговий підтвердив спостерігачці ОПОРИ, що справді висловлював заборону видавати протоколи, які видав, з «мокрою» печаткою та зазначив:

«А де написано, що на копії ставиться «мокра» печатка? Хто таке сказав? Заповнюється 4 протоколи, всім решта дають копії.  Копія це не є завірена печаткою. От печатка стоїть, зняли ксерокопію – ось вам і є, як кажеться, печатка….

Проблема в тому, що беруть замість копії, дають протокол, який повинні привезти мені, розумієте? Обмежена кількість протоколів надрукована”. 

За словами Ігоря Берегового, залякування штрафом – просто жарт, “бо їх по іншому не заставиш думать”. 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024