У Сарнах з’являться нові туристичні маршрути

20 Жовтня 2020, 10:40
2064

Протягом тижня з 12 по 16 жовтня волонтерські групи «Хранителей Полісся» отримали перші нагороди і відзнаки за участь у події «День з птахами».

Символічними дипломами та екоподарунками нагороджені дев’ять волонтерських ініціатив з проєктних територій «Полісся – дика природа без кордонів» з селища Іванків і села Вовчків (Київська область), міста Сарни,  сіл Висоцьк і Старе Село, (Рівненська область), сіл Бігунь і  Покалів (Житомирська область), селище Ратне та село Любешів (Волинська область). Про це інформують організатори заходу.

Це перші кроки на шляху до розвитку природоохоронних волонтерських об’єднань Полісся. Від громадської організації Українське товариство охорони птахів, що впроваджує в України проєкт «Полісся – дика природа без кордонів» запланована технічна підтримка, професійна менторська поміч ініціативам.

Експертом проєкту зі залучення громадськості, доктором біологічних наук Сергієм Панченко розроблена  програма, яка сформована на  основі потреб громад, а також сприятиме екорозвитку, природоохоронній обізнаності людей. Завдання та практичні заходи створені з  урахуванням різних цільових груп – школярі, викладачі, студенти. Виконання програми дозволить волонтерам краще дослідити територію опікування, зрозуміти її особливості, унікальність.  

Головне завдання програми  – розробка та облаштування місцевими волонтерами екскурсійних і туристичних маршрутів  у районах опікування ініціатив. Це комплекс заходів, який включає обстеження територій, визначення природних та історико-культурних цінностей, розробку маршруту та програми для відвідувачів, пошук партнерів, складання пропозицій для потенційних відвідувачів. Заходи розділені на чотири етапи й передбачають проведення у червні-липні наступного року туристичних екскурсій. Проєкт «Полісся – дика природа без кордонів» підтримує ініціативи допомогою професійних наставників, а також забезпечивши друк інформаційних буклетів, стендів маршрутів та їх облаштування.  

«Ми запроваджуємо комплекс заходів для волонтерських ініціатив Полісся. Перший конкурс був створений для підвищення інтересу до спостережень у природі, насамперед привнесенням елементу змагань. Наразі, сформована програма, дозволить глибше зазирнути у природну та культурну цінність свого краю, Полісся. Також це альтернативна галузь діяльності  в регіоні, що сприятиме розвитку зеленого туризму, допоможе сформувати нові види діяльності, які направлені на гармонійне співіснування людини і природи», – розповідає про програму  менеджер зі залучення громадськості проєкту Сергій Панченко.

  Інформаційна довідка:  «Полісся – дика природа без кордонів» — міжнародний транскордонний проєкт, що об’єднав природоохоронні інституції Білорусі, України, Німеччини, Польщі, Британії. На території України його впроваджує ГО «Українське товариство охорони птахів», партнер міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International в УкраїніПроєкт є частиною Програми вразливих ландшафтів (Endangered Lanscapes Programme) і фінансується фундацією «Аркадія – благодійний фонд Лісбет Раузин та Пітера Болдвіна».

  Період реалізації: 2019-2023 рр.

  Офіційна сторінка української частини проєкту у соціальній мережі  Facebook: www.facebook.com/wildpolesia

  Офіційний міжнародний сайт проєкту: www.wildpolesia.org/ukr

Читайте також: «Полісся – дика природа без кордонів»: велотуристи планують відвідати Сарни

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024