Моральна шкода: коли у працедавця можна вимагати відшкодування

13 Жовтня 2020, 13:11
1040

Роботодавця можуть зобов'язати відшкодувати моральну шкоду, якщо той спричинив моральні страждання, які змушують співробітника докласти додаткові зусилля для організації життя.

Судова практика показує, що найбільш частим є відшкодування моральної шкоди через незаконне звільнення. Проте, відшкодування можливе і за незабезпечення безпечних і здорових умов праці, невиплату зарплати та інші порушення прав співробітника, передає rоbota.ua.

Щоб задовольнити вимоги працівника про відшкодування моральної шкоди, обов'язково мають бути такі елементи:

- протиправна дія працедавця, яка призвела до порушення прав співробітника. Наприклад, незаконне звільнення порушило право співробітника на працю;

- факт завдання шкоди - моральні страждання, стрес, тривожність, порушення звичайного порядку життя, втрата звичних життєвих зв'язків;

- причинний зв'язок між шкодою, яку завдано, та протизаконними діями. Наприклад, незаконне звільнення перешкоджає працівнику влаштуватися на нову роботу, внаслідок чого працівник не може забезпечувати свій рівень життя.

Одночасна наявність всіх цих складових є необхідною умовою для відшкодування працівнику моральної шкоди. Останнє можливе в добровільному договірному порядку та в судовому порядку.

Хоча і не існує визначеного нормативно розміру компенсації за моральну шкоду, суди рідко призначають до виплати суму більшу ніж 15 тисяч гривень. Окрема ситуація з компенсацією за моральну шкоду, якщо порушення трудових прав призвели до завдання ушкодження здоров'я або каліцтва працівника. У таких випадках розмір компенсації може становити декілька сотень тисяч гривень.

Читайте також: Пенсія: як отримувати виплати в 17 тисяч гривень

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024