Партії «Пропозиція» відмовили в реєстрації кандидатів у Сарнах

04 Жовтня 2020, 14:12
1776

Рівненський окружний адміністративний суд 29 вересня відмовив партії «Пропозиція» у спробі оскаржити рішення Сарненської міської територіальної виборчої комісії (ТВК).

Раніше виборча комісія відмовила партії в реєстрації її кандидатів на вибори до міської ради. Відмовила через недотримання гендерних квот. Про це інформує «Четверта влада».

За новими вимогами виборчого законодавства, під час формування єдиного та територіальних виборчих списків партія повинна забезпечити у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, і з шостого по десяте й так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі).

У разі формування єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку.

Як з'ясувалося, у єдиному виборчому списку кандидатів у депутати Сарненської міської ради, який висунула рівненська організація партії «Пропозиція», у другій п'ятірці кандидатів – чотири жінки та один чоловік, у четвертій п'ятірці – чотири чоловіки та одна жінка, у п'ятій п'ятірці – чотири жінки та один чоловік.

«Це є прямим порушенням вимог Виборчого кодексу і кваліфікується як порушення встановленого цим кодексом порядку висування кандидатів у депутати», – йдеться у постанові суду.

Голова обласного виборчого штабу партії «Пропозиція» Юрій Трачук каже, що про гендерні квоти у партії знали, однак на Сарненщині партія зіштовхнулася зі складною ситуацією. Тому допустили помилки у списку.

«Нашого кандидата в мери і першого номера списку несподівано 10-го вересня призвали в армію, викликали з резерву на військове навчання», – розповідає Юрій Трачук. «Оскільки він займає посаду заступника начальника штабу територіальної оборони, він не міг не піти».

Оформлення документів доручили людині, яка, згідно з початковими планами, не мала цим займатися. І неправильно зрозуміла вимоги щодо гендерних квот. Через такі накладення – в загальному списку виявили неправильну черговість, при тому що загалом кількість жінок і чоловіків – достатня. В територіальних списках все правильно розподілено.

«Помилку при формуванні черговості можна було би виправити шляхом надання припису на її усунення», – вважає політик. «Списки не треба було змінювати. Треба було лише змінити черговість. Голова обласної організації був уповноважений на формування списків. Нам не потрібно було проводити для цього конференції».

Однак суд із цими аргументами не погодився.

«Складаючи і затверджуючи на конференції єдиний виборчий список кандидатів у депутати без дотримання гендерної квоти, позивач діяв доволі легковажно, а відтак сам винен у недотриманні вимог і несе відповідні ризики, пов'язані з неможливістю взяти участь у виборах», – вирішив суд.

«Зовсім не легковажно», – обурюється Юрій Трачук такому висновку суду. «От би вони побачили що це за робота – за два дні і дві ночі оформити документи 502-х людей. Думаю, що жодна партія з першого разу не принесла повністю правильний пакет документів».

В партії ще не вирішили чи оскаржуватимуть цю постанову суду в апеляції.

Читайте також: Оголосили остаточний список кандидатів на посаду голови Сарненської міської ради

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39