У Дубровицькій міській ТВК не зареєстрували офіційних спостерігачів

28 Вересня 2020, 09:42
1775

У Дубровицькій міській ТВК відмовилися прийняти документи для реєстрації офіційних спостерігачів.

24 вересня уповноважена представниця Громадянської мережі ОПОРА звернулася до Дубровицької міської ТВК, щоб подати документи для реєстрації офіційних спостерігачів від організації у межах відповідного округу. Однак, голова комісії  не захотів прийняти й зареєструвати документи.

Для реєстрації спостерігачів уповноважена особа Ганна Калаур надала для Дубровицької ТВК подання про реєстрацію офіційних спостерігачів разом із додатками (заявами про згоду осіб бути офіційними спостерігачами, копії паспортів та поданням в електронному вигляді). На підтвердження своїх повноважень подати для ТВК такі документи  від імені організації пред’явила довіреність.

Проте, голова комісії Ігор Береговий не прийняв і не зареєстрував таких документів. Свою позицію щодо цього питання мотивував тим, що подані для реєстрації документи неправильно оформлені – відсутня печатка на першій сторінці подання, на другій вона є, але розмір шрифтів на двох сторінках подання відрізняється. Також наголошував на тому, що довіреність на представника для подачі документів не містить печатки організації.

Голова комісії вимагав покинути приміщення і зазначав, що буде викликати поліцію, адже представниця ОПОРИ заважає йому у приміщенні. Разом з тим, Ігор Береговий знав, що уповноважена особа також є журналісткою «Точка ОПОРИ», адже в цей же день вона пред’являла йому і це посвідчення.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк такі дії голови комісії не відповідають Виборчому кодексу, адже все, що потрібно було зробити в цій ситуації – це прийняти документи для реєстрації, зареєструвати їх і лише потім на засіданні комісії приймати рішення про реєстрацію офіційних спостерігачів або про відмову у такій реєстрації. У разі, якщо на реєстрацію подається повний пакет документів, як того вимагає закон, член комісії не уповноважений самостійно оцінювати оформлення такого подання, в тому числі порівнювати шрифти, вимагати проставлення печатки на кожній сторінці документу. До слова, вимога ставити печатки на кожному аркуші подання  відсутня  як у Виборчому кодексі України так і в примірному зразку такого подання, що був розроблений ЦВК (Постанова ЦВК від 14 серпня 2020 року № 177, 8 вересня 2020 року № 238).

Читайте також: У Дубровиці в приміщеннія місцевої ТВК жбурнули камінь

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024