Школярі в Цепцевичах навчаються у чотири зміни

28 Вересня 2020, 12:02
Навчання в Цепцевицькій школі 3474 Джерело: Фото Василя СОСЮКА
Навчання в Цепцевицькій школі

У селі Цепцевичі, що в Сарненському районі на Рівненщині, проживає майже три тисячі людей. Тут велика потреба у новій школі, бо село багатодітне.

У нинішній школі навчається дітей утричі більше, ніж розраховано. Проте зараз у Цепцевичах будують нову школу. Під час весняного карантину Цепцевицька ЗОШ була на дистанційному навчанні. Про це пише Вадим Новак для Голос України.

Одна з головних проблем такого формату – відсутність достатньої кількості ґаджетів в учнів. У селі багато багатодітних сімей. Кожній дитині батьки не можуть виділити ноутбук чи телефон.

Нині персонал школи добре забезпечений захисними масками. На входах стоять антисептики, приміщення обробляють дезінфекційними засобами. Між змінами класи провітрюють. Проте виконувач обов’язків директора Василь Росошик, розповідає, що заклад має свої, ще докарантинні проблеми.

Мовляв, підлаштуватися під нові вимоги, складно. Учні й так розподілені на дві зміни. Уроки тривають майже до 21:00. Цепцевицька школа орієнтована на 240 учнів. Цього року навчатися пішли 754 дитини. Перша зміна починається з 8:00, закінчується о 14:00. Друга – з 14:10 до 20:45 або до 20:00 залежно від кількості уроків. Крім того, трохи розвантажили перші класи. Вони йдуть у школу пізніше – на 8:50. А вже треті приходять до 12:00.  Тобто, навіть без карантину чи протиепідеміологічних правил діти навчаються в чотири зміни.

Василь Росошик
Василь Росошик

Питання недостатньої кількості місць для навчання виникло ще у 2005 році. Як швидко завершать будівництво, Василь Росошик не прогнозує. Пояснює, що все залежить від фінансування. Нову школу будують уже приблизно два роки. Відповідно до паспорта готовий об’єкт мали здати ще в грудні 2019-го. Всього має бути чотири корпуси. А саме приміщення розраховане на 700 учнів.

Робітники працюють на об’єкті всього місяць. Роботи переривали через недофінансування проєкту. Будівельники кажуть, що за стабільного надходження коштів завершити можна за рік. Наразі зводять другий поверх найбільшого корпусу (на знімку).

«У цьому році на школу виділили 5 мільйонів гривень з Державного фонду регіонального розвитку і 1,7 мільйона гривень як співфінансування з районного бюджету», – повідомила заступниця голови Сарненської РДА Людмила Мариніна.

До того ж у Цепцевичах з майже тритисячним населенням немає дитячого садочка.

«Раніше пропонували батькам: або навчання в дитсадку, або виплачуватимуть кошти. І люди вибрали друге. Тож заклад припинив роботу, а коли постало питання розширення школи, почали орендувати приміщення. Відтоді малеча без дошкільного закладу. Зараз це питання номер один у селі. Можливо, коли добудують нову школу, в цьому корпусі буде садочок», – підсумовує Василь Росошик.

Читайте також: Рейтинг шкіл Сарненщини за результатами ЗНО

 Фото Василя СОСЮКА

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024