У складі Сарненської тимчасової виборчої комісії лише три чоловіки

14 Вересня 2020, 12:15
863

Серед членів сільських та селищних територіально-виборчих комісій на Рівненщині 87% – жінки.

Такі результати дослідження громадянської мережі Опора.

Серед керівного складу комісій жінок іще більше – 146 проти 13. Більшість чоловіків працює у Рівненській районній ТВК. У Сарненській та Дубенській районних ТВК їх по троє, у Вараській – жодного.

Виборчий кодекс ніяк не регулює це гендерне питання, – каже координатор громадянської мережі Опора в Рівненській області Михайло Балик.

«Там ніде не визначається, яка кількість має бути чоловіків, яка кількість має бути жінок у складі ТВК. Так, Виборчий кодекс говорить про те, які мають бути списки (партій, - ред.), коли вони висуватимуть своїх кандидатів. Щодо виборчих комісій таких норм немає. Партії самі як подають, так подають.

Керівник Рівненської обласної виборчої комісії Василь Курилас припускає, що однією із причин небажання чоловіків брати участь у виборчому процесі є оплата праці.

«Нашим жінкам під силу абсолютно усе. Вони навіть не зважають на те, що питання фінансово-матеріального забезпечення встановлено на досить низькому рівні. Мотивація фактично буде на рівні мінімальної заробітної плати. З 1 вересня ми говоримо про 5 тисяч гривень в місяць. От вам, фактично, і пояснення того, чому чоловіки не беруть, або беруть, скажімо, не таку активну участь у виборчих перегонах», – каже Курилас.

Читайте також:

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024