«Спалах кишкової інфекції серед школярів Ясногірки можливий через воду», – Держпродспоживслужба

12 Вересня 2020, 10:08
Їдальня школи 1603
Їдальня школи

Держпродспоживслужба остаточно не встановила причину масового отруєння школярів у селі Ясногірка на Рівненщині.

Однак, підозрюють, що джерелом спалаху кишкової інфекції могла стати вода. У трьох школярів діагностували норовірус. Втім, нових випадків захворювання у селі не фіксували, тож уже з понеділка, 14-го вересня, у школі можуть відновити навчання, – повідомляє Суспільне. 

Спалах кишкової інфекції серед школярів зафіксували у селі Ясногірка Сарненського району після того, як 3 вересня в амбулаторію звернулися за медичною допомогою 11 дітей. У трьох школярів підтвердили норовірус, – повідомив начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Василь Тонконоженко.

У персоналу шкільної їдальні та в самій їжі збудників інфекції не виявили. А от вода, яка постачається на харчоблок, не відповідає вимогам санітарного законодавства по мікробному забрудненню.

«Яким чином і чому вона забруднена – зараз встановлюється, спеціалісти будуть проводити обстеження джерел водопостачання. Це територія, де є кар’єри і одна з версій, що коли в цих кар’єрах проводять підриви, може трошки був зсув ґрунту, ті мережі дали тріщину і був підсос. Всяке може бути, але це треба вивчити», – сказав Василь Тонконоженко.

Тим часом нових випадків захворювання серед школярів немає. Відтак, з 14 вересня у школі планують відновити навчання. Відповідне рішення прийняла районна комісія техногенно-екологічної безпеки.

«Діти почувають себе вже всі добре, всі здорові. Нових випадків, спалахів, нічого немає, все добре. Кухню ми поки не відкриваємо. Це вже пізніше нам рекомендації дадуть, коли остаточно будуть повторні аналізи води. Повторні аналізи води мають у понеділок у нас брати», – розповіла керівниця Ясногірської школи Оксана Боровик.

Нагадаємо, усього у школу 3 вересня не прийшло 68 дітей. Всього в школі навчається 549 учнів. Факт отруєння школярів взялася розслідувати поліція.

Читайте також: У Клесові та Сарнах – двоє нових інфікованих коронавірусом

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024