Нацбанк вгамує нав'язливих колекторів

26 Серпня 2020, 16:28
1067

Національний банк збирається створити реєстр колекторських компаній. Оновлять підходи з регулювання роботи цього бізнесу в Україні. Для цього готують проєкт закону

«У цьому проєкті закону для колекторської компанії з'явиться вимога щодо дотримання нею правил етичної поведінки з боржником. У разі порушення колектором правил етичної поведінки будуть передбачені заходи впливу і санкції, в тому числі виключення з Реєстру колекторських компаній», – розповіла перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, передає пресслужба регулятора.

Поява Реєстру колекторських компаній стане однією з ключових запланованих змін для ринку. У ньому систематизують перелік установ, які можуть здійснювати колекторську діяльність, а виключення з Реєстру буде означати заборону банкам і фінансовим компаніям укладати договори з виключеною установою.

Крім того, власникам і керівникам такої компанії можуть заборонити займатися колекторською діяльністю протягом року.

Національний банк також встановить додаткові вимоги щодо етичної поведінки стосовно боржника для кредиторів, в тому числі в частині контролю дій залучених колекторських компаній і рекомендації щодо усунення порушень.

У НБУ за місяць отримали 535 звернень громадян, що стосуються дій колекторських компаній. За підсумками їх розгляду встановили випадки грубого порушення діями колекторів вимог законодавства.

Читайте також: За які номерні знаки штрафуватимуть: пояснення поліції

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024