Фірму, що отримала спецдозвіл на видобуток бурштину в Олексіївці, пов'язують з Литвиненком

23 Липня 2020, 18:51
Сергій Литвиненко 1789
Сергій Литвиненко

Компанії «Терра Амбер» планують надати спецдозвіл на видобуток бурштину у Рівненській області.

Цьому передував аукціон, на якому фірма, заснована два тижні тому, запропонувала 29 мільйонів гривень. Як з’ясувало «Слідство.Інфо», заступником директора компанії-переможця є Денис Чернов – донедавна помічник народного депутата з Рівненщини від партії «Слуга народу» Сергія Литвиненка. Чернов також фінансував передвиборчу кампанію парламентаря.

Повідомлення про намір укласти договір з «Терра Амбер» Держслужба геології та надр України опублікувала на порталі Prozorro.Продажі 17 липня. Відповідно до умов аукціону, переможцю в користування на 5 років дістанеться ділянка під назвою «Західна перша», розташована за 6 кілометрів від траси Київ-Ковель. Її площа – 9,4 гектара.

Аукціон стартував із ціни в 319,6 тисячі гривень. «Терра Амбер» спершу запропонувала 6,3 мільйона гривень, а під кінець – 29 мільйонів.

Як довідалися журналісти, цю компанію створили за тиждень до проведення аукціону – 9 липня поточного року. Згідно з поданою на аукціон довідкою, заступником директора фірми є Денис Чернов.

Як повідомляло видання «Четверта влада», людина з такими іменем та прізвищем профінансувала передвиборчу кампанію народного депутата Сергія Литвиненка. Останній на виборах 2019 року балотувався від партії «Слуга народу» на одному з округів Рівненщини й здобув перемогу.

За даними видання, Чернов перерахував до виборчого фонду депутата 55 тисяч гривень. Напередодні виборів чоловік публікував на своїй Facebook-сторінці фото на підтримку Литвиненка. За даними проєкту «Посіпаки», після обрання Сергія Литвиненка депутатом Чернов став його помічником на платній основі. Утім, нині, за даними офіційного сайту Верховної Ради, Чернова серед помічників нардепа вже немає.

https://sarny.rayon.in.ua/news/275287-burshtin-na-sarnenshchini-vidobuvatimut-stolichni-firmi
https://sarny.rayon.in.ua/news/275287-burshtin-na-sarnenshchini-vidobuvatimut-stolichni-firmi

Разом з «Терра Амбер» в аукціоні на спецдозвіл взяли участь п’ять фірм. Більшість із них засновано менш як рік тому. Також, як виявило «Слідство.Інфо», два учасники – компанії «БурПром» та «Укрземресурс» – пов’язані між собою. Кінцевим бенефіціаром обох фірм є адвокатка Ольга Ярмак.

Також, як довідалося «Слідство.Інфо», фірма «БурПром» стала переможцем в іншому аукціоні щодо видобутку бурштину – на ділянці під назвою «Західна друга». Цей конкурс відбувся того ж дня, що й попередній. За користування ділянкою в Рівненській області упродовж п’яти років, площа якої складає 9,8 гектара, компанія запропонувала 12,6 мільйона гривень. Фірму «БурПром», яка зареєстрована у Києві, заснували місяць тому.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», аудит діяльності Державного агентства лісових ресурсів показав збиток в понад один мільярд гривень. Більша частина втрат припадає на незаконні вирубування лісів та видобуток бурштину, під час якого копачі знищували лісові насадження.

Читайте також:

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024