Двох «ковідівських» пацієнтів з Сарненської лікарні прооперували

05 Червня 2020, 10:46
2548

У Рівненській центральній міській лікарні провели стентування двом пацієнтам зі STEMI інфарктами, ускладненими COVID-19.

Пацієнти поступили у міську лікарню Рівного з Сарненської центральної районної лікарні. Про це інформує Рівне вечірнє.

«Мова йде про двох пацієнтів зі STEMI інфарктом міокарда, які поступили до нас із Сарненської ЦРЛ», – розповів «Медичному віснику+» завідувач відділення інтервенційної радіології (кардіології) та реперфузійної терапії КНП «Центральна міська лікарня» РМР Роман Овсійчук. – Ще при поступленні до Сарненської ЦРЛ їм зробили обстеження на COVID-19, які виявилися позитивними. Відповідно, обласна лікарня (куди зазвичай доправляли пацієнтів із таким діагнозом до пандемії) їх не приймає – таких хворих зараз напряму доставляють до нас, адже ми є опорною лікарнею з надання допомоги хворим на COVID і маємо відповідне обладнання. Тому ці пацієнти були транспортовані до нас і оперувалися в нашому відділенні.

Для лікування пацієнтів із коронавірусом у Центральній міській лікарні відвели інфекційний та хірургічний корпуси. Відділення інтервенційної радіології (кардіології) та реперфузійної терапії ЦМЛ зараз також працює в режимі надання допомоги таким хворим. Паралельно у терапевтичному корпусі обстежуються та лікуються неінфіковані пацієнти. В умовах карантину їхня кількість значно зменшилася, але вони є. Поступають до лікарні, в основному, по «швидкій», з діагнозами нестабільна стенокардія, гострий коронарний синдром.

Оперативні втручання проводяться як у рентгенопераційній № 2 (терапевтичний корпус), де стентують неінфікованих пацієнтів, так і в рентгенопераційній № 1 відділення інтервенційної радіології у межах хірургічного корпусу, куди й доправили пацієнтів із COVID-19.

«На час пандемії у нашому відділенні лікуються і «ковід»-пацієнти з пневмоніями, бо маємо доступ до кисню, і «ковід»-пацієнти з інфарктами»– пояснив Роман Овсійчук«Якщо поступають «ковід»-пацієнти зі STEMI інфарктом міокарда, яким має надаватися негайна допомога, працюємо в нашій рентгенопераційній № 1».

Для проведення оперативного втручання хворим з коронавірусом операційна бригада має бути стовідсотково захищена від інфекції. А це неабияка незручність у роботі, та іншого виходу немає.

«Нові умови – нові вимоги», – каже заввідділення. «Наприклад, за останніми рекомендаціями «золоте вікно» для таких пацієнтів має тривати не більше двох годин. Це час від першого контакту хворого з медичним персоналом до відкриття артерії в рентгенопераційній. Але в нових умовах, коли триває карантин, діють тимчасові рекомендації, де передбачено 60 хвилин затримки. Тобто з моменту контакту з медперсоналом дається три години на те, щоб надати допомогу такому хворому. Саме так і було в наших випадках».

Фахівці провели обидва стентування «на відмінно». Одного з пацієнтів із гострим інфарктом міокарда оперував Роман Овсійчук, другого – інтервенційний кардіолог цього ж відділення Ігор Ривко. В операціях також брали участь операційна медсестра Наталія Мельник та молодша медсестра Людмила Дідух. Кожне втручання тривало близько сорока хвилин, – у результаті ще двоє людей отримали другий шанс на життя. Пацієнти вже повернулися додому.

Читайте також: На Сарненщині виявили шість нових випадків коронавірусу

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024