Які пам’ятники Тарасу Шевченку є на Сарненщині

09 Березня 2020, 15:25
Шевченко у селі Корост Сарненського району (фото надане відділом історико-культурної спадщини управління культури і туризму РОДА) 3245
Шевченко у селі Корост Сарненського району (фото надане відділом історико-культурної спадщини управління культури і туризму РОДА)

Скільки на Сарненщині пам’ятників Тарасу Шевченку, а який з них – найстаріший.

Про ці та інші питання журналісти Суспільньного до дня народження поета вирішили детальніше роздивитися пам’ятники Тарасу. Репортери спробували порахувати їхню кількість, зрозуміти цінність і давність. При цьому – натрапили на маловідомі факти.

Читайте також: У Сарнах вшанували пам'ять Тараса Шевченка

Мовою цифр Рівненщина – не рекордсмен зі встановлення пам’ятників Кобзарю (першість за Івано-Франківщиною – понад 200), але пів сотнею різного типу пам’ятних знаків Шевченка в області вшанували.

«Нині на Рівненщині 37 пам’яток культурної спадщини, присвячені Шевченку: 33  пам’ятники монументального мистецтва та 4 меморіальні дошки. Є 12 об’єктів, які були встановлені в часи Незалежності як пам’ятні знаки і на державному обліку не перебувають. Це, здебільшого, погруддя. Їх встановлювали як пам’ятні знаки, щоб здешевити проєкт, бо не потрібно проводити конкурс» – спеціалістка відділу історико-культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Ірина Васільєва.

Скільки у Рівному пам’ятників Тарасу Шевченку, а який з них – найстаріший.  Про ці та інші питання журналісти Суспільньного до дня народження поета вирішили детальніше роздивитися пам’ятники Тарасу. Репортери спробували порахувати їхню кількість, зрозуміти цінність і давність. При цьому – натрапили на маловідомі факти.  Мовою цифр Рівненщина – не рекордсмен зі встановлення пам’ятників Кобзарю (першість за Івано-Франківщиною – понад 200), але пів сотнею різного типу пам’ятних знаків Шевченка в області вшанували.  «Нині на Рівненщині 37 пам’яток культурної спадщини, присвячені Шевченку: 33 – пам’ятники монументального мистецтва та 4 меморіальні дошки. Є 12 об’єктів, які були встановлені в часи Незалежності як пам’ятні знаки і на державному обліку не перебувають. Це, здебільшого, погруддя. Їх встановлювали як пам’ятні знаки, щоб здешевити проєкт, бо не потрібно проводити конкурс» – спеціалістка відділу історико-культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Ірина Васільєва
Скільки у Рівному пам’ятників Тарасу Шевченку, а який з них – найстаріший. Про ці та інші питання журналісти Суспільньного до дня народження поета вирішили детальніше роздивитися пам’ятники Тарасу. Репортери спробували порахувати їхню кількість, зрозуміти цінність і давність. При цьому – натрапили на маловідомі факти. Мовою цифр Рівненщина – не рекордсмен зі встановлення пам’ятників Кобзарю (першість за Івано-Франківщиною – понад 200), але пів сотнею різного типу пам’ятних знаків Шевченка в області вшанували. «Нині на Рівненщині 37 пам’яток культурної спадщини, присвячені Шевченку: 33 – пам’ятники монументального мистецтва та 4 меморіальні дошки. Є 12 об’єктів, які були встановлені в часи Незалежності як пам’ятні знаки і на державному обліку не перебувають. Це, здебільшого, погруддя. Їх встановлювали як пам’ятні знаки, щоб здешевити проєкт, бо не потрібно проводити конкурс» – спеціалістка відділу історико-культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Ірина Васільєва

Недуховна цінність Кобзаря

Суспільне поцікавилось, які матеріали найчастіше використовували для створення Шевченків для Рівненщини. Найдорожчий, він же і найвищий (9 метрів – висота скульптури з постаментом) — рівненський пам’ятник. Пішло на нього 5,5 тонн бронзи. У Дубровицькому районі Шевченко з міді, бетону й шліфованого базальту.


У селі Корост поєднали базальт і бетон. З бронзи й граніту – пам’ятник в Дубні, мармуру і бронзи – в Костополі й з мармуру – в Бережниці. У кожного Шевченка (що стоїть на обліку,-ред.) є свій паспорт.


у місті Сарни
у місті Сарни

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024