Дебальцівська трагедія: у Сарнах вшанували українських воїнів

18 Лютого 2020, 17:13
2666

У Сарнах вшанували пам`ять про тих, хто загинув під час виходу сил АТО з Дебальцевого.

У парку імені Героїв Небесної сотні хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника Героям Небесної Сотні 18 лютого вшанували пам'ять тих, хто не повернувся з Дебальцевого. Про це інформує пресслужба Сарненська міська рада.

Захід пройшов за участі  міського голови Світлани Усик, голови райдержадміністрації Олександра Кохана, заступника голови районної ради Миколи Костецького, військовослужбовців та жителів міста.

18 лютого цього року виповнюється п'ять років з дня виходу сил АТО з Дебальцевого Донецької області.  Бої за Дебальцеве розпочалися у 2015 році, а найгостріша фаза тривала майже місяць. Російські окупанти прагнули захопити важливий залізничний вузол будь-якою ціною. Кремль не стримали навіть Мінські домовленості, які визначали Дебальцеве, як підконтрольне Україні місто.

Найгостріша фаза протистояння тривала з 25 січня до 18 лютого 2015 року. За інформацією Генштабу ЗСУ, штурм міста проходив за підтримки кадрових військових Росії. Тоді 17 лютого проросійські бойовики просунулися вглиб міста і штурмували табір сил АТО.

Українські військові вирішили відступити. 18 лютого 2015 року понад 2,5 тисячі українських військових залишили плацдарм. І хоча деякі групи виходили ще кілька днів, саме ця дата вважається завершенням боїв за Дебальцеве. Бої в Дебальцевому стали однією з ключових подій у протистоянні на Донбасі. Після завершення відходу сили АТО зайняли нову лінію оборони по річці Луганка. Бойовики намагалися атакувати нові позиції, але, без успіху. Загалом активні бої там продовжувалися до 21 лютого. 

За даними Генштабу, під час бойових дій у районі Дебальцевого у період з 15 січня до 18 лютого загинуло 110 військовослужбовців, 270 було поранено, 7 – взято в полон та 18 зникли безвісти. За весь час оборони Дебальцевського напряму загинуло 136 та було поранено 331 військовослужбовців ЗСУ.

2



2


 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024