Добровольці АТО зможуть отримати статус учасника бойових дій

13 Лютого 2020, 14:01
Статус УБД для добровольців 1422
Статус УБД для добровольців

Статус учасника бойових дій для добровольців: Уряд визначив чіткий механізм відновлення справедливості.

Уряд визначив чіткий механізм надання статусу УБД членам добровольчих формувань. До цього подекуди добровольці були вимушені в судах доводити, що захищали країну на Сході. Про це інформує пресслужба Рівненської ОДА.

Чому цей статус важливий?

Це відновлення справедливості. Добровольці матимуть пільги та соцгарантії як учасники бойових дій. Також вони зможуть отримати державну соціальну підтримку, отримати допомогу щодо соціальної та професійної адаптації після повернення з військової служби.

Для того, щоби отримати статус УБД, потрібно:

Зібрати пакет документів:

Шлях 1

- довідку органів, які згідно із ЗУ «Про боротьбу з тероризмом» визначені суб’єктами, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом (СБУ, МВС, МО, ЦОВ згідно Закону) про період безпосереднього виконання особою бойових завдань в АТО;

- витяг з наказу АТЦ при СБУ про залучення особи до проведення АТО.

Шлях 2

Якщо такі документи отримати неможливо, підставою для надання статусу УБД добровольцям є свідчення не менш, ніж трьох свідків із статусом «учасник бойових дій» або «особа з інвалідністю внаслідок війни». Підпис на свідченнях має бути засвідчено нотаріально та додана копія УБД осіб, які свідчать, копії їх паспортів та ідентифікаційних номерів.

До зазначених вище документів потрібно додати:

- копію паспорта з місцем реєстрації,

- копію ідентифікаційного номеру,

- заяву на Першого заступника Міністра Мінветеранів про надання статуса учасника бойових дій,

- згоду на дозвіл обробки персональних даних.

Зібрані документи потрібно подати за адресою: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12.

Комісія вивчає документи, у разі потреби заслуховує пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків та в місячний термін із дня надходження документів приймає рішення щодо надання чи відмови в наданні статусу УБД.

Механізм був ініційований ГО «Добровольці» та ГО «Юридична Сотня», за підтримки підкомітету Верховної Ради з питань захисту прав ветеранів.

«Мінветеранів є об’єднуючою ланкою між громадськістю та владою, як суб’єкт формування політики. Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України дотримується незмінного гасла «Ніщо про нас без нас», - додав Перший заступник Міністра Мінветеранів Антон Колумбет.

Команда Мінветеранів вдячна колегам з громадського сектору та представникам влади за потужні співпрацю і відновлення справедливості для добровольців.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024