На честь сарненчанина назване село на Донеччині

11 Лютого 2020, 12:17
5 лютого 2015-го Степан Криворученко загинув, потрапивши в засідку під час виконання бойового завдання 2256
5 лютого 2015-го Степан Криворученко загинув, потрапивши в засідку під час виконання бойового завдання

Земляки вшанували пам’ять сарненчанина, на честь якого назване село на Донеччині

Із нагоди роковин загибелі українського воїна, бійця батальйону спеціального призначення «Азов» Степана  Криворученка (позивний «Уж»біля меморіальних дошок (будинок № 60, що на вулиці Широкій у місті Сарни, де мешкає родина героя), а також біля Сарненської ЗОШ I-III ступенів № 4, де навчався герой АТО, відбулися заходи із вшанування його пам’яті. Про це пишуть Вісті Рівненщини.

Степан Криворученко народився і до 12 років жив у Сарнах, потім до початку російської окупації проживав у Криму. З перших днів появи «зелених чоловічків» активно протистояв загарбникам. Із родиною перебрався до Борисполя, а в серпні 2014-го вступив до Нацгвардії. Вже у грудні він вирушив до зони бойових дій, де воював у батальйоні «Азов». Хоч до того тричі писав рапорт, просився на фронт. Але йому доручили тренувати молодих бійців, котрі його поважали і любили, називали «батею». 

Проте повоювати довелося недовго - 5 лютого 2015-го Степан Криворученко загинув, потрапивши в засідку під час виконання бойового завдання поблизу села Широкине Волноваського району Донецької області. Але він ціною власного життя прикрив відхід загону під наступом терористичних сил, які в декілька разів перевищували чисельність українського розвідувального загону. Розвідники потрапили на розтяжку. «Уж» накрив собою гранату, врятувавши шістьох молодих побратимів. 

Посмертно був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

1

Степан Криворученко також нагороджений медаллю за звільнення Маріуполя. У Борисполі, в місцевому музеї зберігаються світлини «Вужа», його речі, інформація про нього, є прапор, на якому  розписалися його побратими. На честь Степана Криворученка в Борисполі перейменували одну з вулиць, яка тепер носить його ім’я.

А ще - для увічнення пам’яті славетного сарненчанина «Степана-Ужа» постановою від 12 травня 2016 року № 1351-VIII «Про перейменування окремих населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей» Верховна Рада України перейменувала село Ленінське Саханської сільської ради Новоазовського району на село Ужівка на честь Степана Криворученка - так увіковічнили позивний Героя і його жертовність заради українського народу

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024