Швидкий бурштин: які податки за його видобуток доведеться платити

10 Лютого 2020, 09:06
Фото: Анастасія Теплова 1125
Фото: Анастасія Теплова

Верховна Рада 4 лютого прийняла проєкт закону «Про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину» (реєстраційний № 2241).

Документ передбачає суттєве зменшення відповідної рентної плати вже до кінця поточного року. Як працюватиме новий закон на практиці? Чи вдасться легалізувати з його допомогою видобуток бурштину та припинити варварську розробку українських земель? Про ці та інші нюанси застосування нових норм розповіла Mind юрист, радник FAO та Всеукраїнської аграрної Ради Андріана Мартинів.

Читайте також: Сарненські правоохоронці викрили чоловіка, який зберігав понад 90 кілограмів бурштину

Проблема незаконного використання надр для видобутку бурштину має високий суспільний інтерес. Громадськість і держава зацікавлені легалізувати цей бізнес. Іноді для того, аби податки таки сплачувалися до бюджету, необхідно грамотно визначити їх розмір.

Як працюватимуть нові рентні ставки на видобуток?

Сьогодні рентна ставка за видобування бурштину становить 25%. Це одна із найвищих ставок рентної плати, вищі – передбачені за видобуток газу. Законопроєкт 2241 суттєво знижує рентну ставку: до 31 грудня 2020 включно вона становитиме 5%, до 31 грудня 2021 – 8%, після – 10%.

Попри те, що зниження ставок є єдиними змінами, які передбачені законопроєктом, не слід применшувати значення такого рішення. Законодавець обґрунтовує такий підхід як такий, що повинен стимулювати бізнес отримувати дозвільні документи та працювати «по-білому».

Постає питання, а чому підприємець, який не платив 25%, заплатить 5% у 2020 році, чи 8% у 2021, або ж цілих 10% в подальшому?

Справедливо згадати, що раніше законом (законопроєкт №2240) було внесено зміни до Кримінального кодексу України. Найжорсткіша санкція передбачена статтею 240-1 КК України за незаконний видобуток, збут, придбання, передачу, пересилання, перевезення й переробка бурштину –  позбавлення волі від двох до трьох років, а якщо такий злочин було особою вчинено не вперше або у значних розмірах, то передбачається позбавлення волі від чотирьох до семи років з конфіскацією майна.

Тобто, з одного боку – зменшення податкового навантаження, а з іншого – доволі жорстка кримінальна відповідальність повинні стимулювати бізнес виходити з тіні.

Чим загрожує порушення процедури прийняття закону?

Водночас, законопроєкт не враховує іншу базову норму Податкового кодексу. Адже зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому вони діятимуть. Далі ставки рентної плати не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Якщо слідувати «букві» закону, ставка 5% може застосовуватися не раніше 2021 року, але для 2021 року передбачено вже ставку 8%. Тому є ризик, що можуть виникнути донарахування з боку податкової, якщо підприємець заплатить не 25%, а 5%.

А це зовсім інша ситуація, адже «під удар» можуть потрапити ті підприємці, які й без того сплачували таку високу рентну плату.

Втім, як показує практика минулих та уже чинних змін, принцип сталості податкового законодавства часто порушується, щоправда, в бік збільшення податкового навантаження. Тому підприємцям є сенс звернутися за індивідуальною податковою консультацією та отримати роз’яснення, яку ж ставку використовувати у 2020 році.

У законопроєкті зазначено, що Кабінет Міністрів повинен гармонізувати свої нормативно-правові акти, зважаючи на пониження ставки та – увага! – ухвалити нормативно-правові акти, необхідні для того, аби знижені ставки таки можна було застосовувати.

Така юридична конструкція є не вельми вдалою, на що зокрема, і звернуло увагу Головне юридичне управління. В зауваженнях до законопроєкту зазначено, що «реалізація норм цього закону ставиться в залежність від прийняття Урядом у майбутньому підзаконних актів».

Таким чином, говорити про те, що ставка 5% за видобуток бурштину запрацює уже завтра, передчасно. Як мінімум потрібно дочекатися, коли закон буде підписаний президентом та яку позицію обере Державна податкова служба.

Крім того, отримання дозволів теж займе певний час, адже в додатку до декларації необхідно вказувати дозвільний документ, на підставі якого використовуються надра для видобутку бурштину. Тому, важливо забезпечити, щоб процедура отримання дозвільних документів була максимально прозорою та позбавленою будь-якого несанкціонованого впливу чи бюрократії. І звісно – перестрахуватися та отримати консультацію в податковій, яку ж ставку застосовувати у 2020 році.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024