Посадовець Сарненської прокуратури чотири роки уникає правосуддя - ЗМІ

12 Січня 2020, 15:25
Андрій Таргоній 3508 Джерело: з сайту «Четвертої влади»
Андрій Таргоній

Прокурора підозрюють у вимаганні й одержанні хабара, коли він працював у Рівненській районній прокуратурі.

Четвертий рік прокурору Андрію Таргонію вдається уникати правосуддя, але нині справу почнуть розглядати. У Рівненському міському суді його справу не змогли розглянути через постійні відводи суддів. Зрештою передали у інший суд.  «Четверта влада» дослідила на якому етапі розгляду справа знаходиться нині.

Скарга на хабар у 2015 році

Андрій Таргоній став публічно відомим після того як у 2014 році керівник Правого сектору в Західному регіоні Олександр Музичко (Сашко Білий) потягав його за краватку.

Через кілька днів на прес-конференцію Правого сектора, прийшла мати прокурора Андрія Таргонія, щоб перед журналістами заступитися за свого сина. Після цього її син отримав прізвисько «мамин прокурор».

А 2 липня 2015 року на прокурора поскаржився рівнянин. За його словами, правоохоронець вимагав хабар за закриття кримінального провадження.

Наступного дня прокурора затримали. У шухляді його робочого столу знайшли 12 тисяч гривень міченими купюрами. Ще 35 тисяч, за версією слідства, екс-прокурор взяв раніше і передав адвокату-спільнику.

В результаті Андрію Таргонію оголосили про підозру та звільнили із правоохоронних органів. Однак, через три дні, прокурора звільнили під заставу у сто тисяч.

За 2016-2019 роки 20 суддів Рівненського міського суду не змогли розпочати розгляд справи по суті. Чотирьом суддям Таргоній заявив відвід у цій справі. 15 суддів Рівненського міського суду взяли самовідвід. Ще один суддя теж не зміг розглядати справу, бо «розглядав поєднану справу». 

«Було б логічним розглядати схожі справи десь на теренах іншої територіальної юрисдикції, однак нормативно це не забезпечено, хіба що список ще не задіяних суддів вичерпається і місцеве правосуддя нарешті зітхне з полегшенням», – пояснював у грудні 2018-го року «Четвертій владі» рівненський адвокат, експерт у галузі кримінального права Олександр Бражніков.

Новий суд – нове затягування справи

Наразі так і вийшло.

1 жовтня 2019 року Рівненський апеляційний суд ухвалою передав справу прокурора Андрія Таргонія до Кузнецовського міського суду.  На 5 листопада запланували  підготовче засідання.

Засідання не відбулося, бо на нього не прийшла адвокатка Андрія Таргонія Вікторія Власик. Не було захисниці і на наступному призначеному засіданні – 20 грудня.

Наступні судові засідання у цій справі призначені на 24 січня і 7 лютого 2020 року.

Поспілкуватися журналістам із адвокаткою Вікторією Власик, яка захищає Андрія Таргонія, на момент публікації не вдалося: один її робочий телефон три дні поспіль поза зоною досяжності, інший – відключений або недійсний.

Не вдалося поспілкуватися і з Андрієм Таргонієм. Зараз він працює прокурором – правда, у Березнівському відділі Сарненської прокуратури. На посаді його поновив у вересні 2017 року Житомирський апеляційний суд. Завдяки цьому рішенню заробив майже 120 тисяч гривень за «вимушений прогул».

За офіційним номером Березнівського відділу Сарненської місцевої прокуратури – наразі постійно короткі гудки, - зазначають журналісти «Четвертої влади».

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024