У Клесові через вимивання бурштину обміліли криниці

11 Січня 2020, 13:53
3321

З кожним роком на Рівненщині з’являється все більше сіл, в яких влітку та восени виникає суттєва проблема з нестачею питної води.

Пересихають криниці та річки і на півдні області, і на півночі, проте на Поліссі проблему з водою пов’язують не лише з малою кількістю атмосферних опадів чи зміною клімату, а й з незаконним видобутком бурштину. З нестачею води зіткнулися і мешканці селища Клесова у Сарненському районі, який відомий далеко за межами області через незаконний видобуток бурштину. Про це пише Рівне Вечірнє.

Вода почала зникати не лише у криницях селища. Впав її рівень навіть у місцевому водозаборі, тож централізоване водопостачання селянам подають по кілька годин на день. У грудні комунальний Клесівводоканал звернувся до обласної ради з проханням погодити йому надання спецдозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, родовища питних вод на ділянках Південна та Північна Клесівського водозабору.

Нині водоканал тягне воду з південної ділянки, проте її запасів не вистачає.

«Хочемо розробити північну ділянку водозабору, аби повноцінно забезпечити водою не лише всіх охочих жителів Клесова, а й сусіднього Пугача, - розповідає Василь Гриник, голова Клесівської ОТГ. - Криниці ж копали давно, років 10-15 тому рівень ґрунтових вод був значно вищим. Негативно вплинув на рівень і незаконний видобуток бурштину. Цього року вода хоч і впала, проте лишилася у колодязях, а торік багато хто був без води. Хто зараз буде підкопувати колодязь? Тому ми й хочемо, щоб селище мало повноцінне централізоване водопостачання. Нинішній водозабір не справляється» – зазначили комунальники.

Влітку, коли рівень води у свердловинах впав з 15 до 30 метрів, водоканал міг подавати воду лише півтори-дві години на день. Процедура отримання спецдозволу у Клесівводоканалу забере кілька місяців, не менше піде на те, щоб розпочати розвідку нових родовищ води.

Останніми роками чимало родин на Поліссі відмовилися від води жовтуватого кольору з криниць та пробурили на власних подвір'ях свердловини. Проте аби дістатися на Поліссі до чистої води, потрібно бурити кілька десятків метрів, а за кожен метр свердловини плата - від 250 грн.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024