У Сарнах відзначають 76 років з дня визволення міста від нацистів

11 Січня 2020, 10:17
3440

11 січня виповнюється  76 років з часу визволення міста Сарни від німецьких нацистів.

Це  дата, з якою пов’язане трагічне минуле нашого міста та його мешканців у роки окупації. Пам’ять про ті випробування живе в серці кожного ветерана війни. Про це інформує Сарненська міська рада.

Друга світова війна і виборена у ній перемога не відходять у небуття. 6 липня 1941 року гітлерівці зайняли Сарни. З перших днів війни територія Сарненського району  стала місцем запеклих боїв. Місто і прилеглі села піддавались нещадному бомбардуванню.

Залізнична колія, яка була годувальницею протягом попередніх десятиліть, стала прокляттям для міста в ці буремні роки: у перші ж дні війни Сарни були атаковані німецькими військами, а відступаючи з міста, знищили і залізничний вузол.

26 - 28 серпня 1942 року понад 13 тисяч мирних жителів міста і сіл району були розстріляні у лісі поблизу Сарн. На примусові роботи до Німеччини було вивезено 1500 юнаків та дівчат Сарненщини.

Операція з визволення Сарн тривала три дні. Підрозділам 143 та 397 стрілецьких дивізій німці чинили величезний опір. Бої велись за кожен будинок, вулицю.

О 3 годині 11 січня 1944 року воїни Радянської армії повністю оволоділи важливим стратегічним пунктом на Поліському напрямку Житомирсько-Бердичівської наступальної операції 1-го Українського фронту – містом і залізничним вузлом Сарни.

Але німці не хотіли віддавати цей важливий стратегічний об’єкт. Вони бомбили станцію Сарни, щоб зтерти з лиця землі. Тому, радянське командування прислало на допомогу авіацію.

Воїни 148 гвардійського та 72 окремого авіаполків вели розвідку та винищувальні бої, захищаючи місто та залізницю від ворожої авіації. За мужність і героїзм, проявлені в боях за місто, четверо  льотчиків  були удостоєні високого звання Героя Радянського Союзу.

Вдячні жителі міста у 1979 році  встановили  пам'ятник – літак, який зустрічає нас при в’їзді  в місто зі сторони Києва. 1116 радянських воїнів за визволення міста та району отримали урядові нагороди. 397 стрілецькій дивізії присвоєно почесну назву «Сарненська», 143- нагороджена орденом Червоного прапора.

Командирам  Митрофану Мойсеєвичу Заїкіну, Григорію Сергієвичу Сінченку та Георгію Михайловичу Єрьоміну присвоєно звання Почесних громадян міста Сарни у післявоєнні роки, до 30 та 50 річчя визволення міста.

У пам’яті сарненчан назавжди лишаться імена 985 воїнів різних національностей, які загинули за визволення міста і району й захоронені на Меморіалі Солдатської слави.

« Висловлюємо  велику вдячність всім, хто носить ім’я ветерана війни, хто пройшов пекло фронту,  піднімав з руїн господарство. Наші побажання йдуть від серця і стосуються перш за все Вашого міцного здоров’я» – зазначили у міській раді.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024