У Сарнах виміряли рівень радіації в повітрі

10 Січня 2020, 12:53
2202

Фахівці Рівненського обласного центру з гідрометеорології в рамках загального радіаційного моніторингу навколишнього природного середовища, що виконується Державною гідрометеорологічною службою України проводять щоденний оперативний контроль за станом радіаційного забруднення приземного шару атмосфери.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці обласного центру з гідрометеорології. 

Стан радіайційного забруднення на Рівненщині моніторять на трьоїх стаціонарних пунктах АМСЦ Рівне, міста Сарни, міста Дубно, крім того до складу Рівненського ЦГМ входить Регіональна лабораторія спостережень за станом радіаційного забруднення навколишнього природного середовища.

За регламентом спостережень, визначаються наступні показники радіаційного забруднення:
- потужність експозиційної дози гама-випромінювання ( гама-фон)
- сумарна бета-активність атмосферних випадінь.

Середнє значення потужності експозиційної дози гамма – випромінювання на території Рівненської області в грудні 2019 року - 13 мкР/год., що майже в два рази нижче контрольного рівня радіаційного фону в Україні ( потужності експозиційної дози) який становить – 25 мкР/год. За звітний період проаналізували 32 проби атмосферних випадінь з двох пунктів спостереження на території області. Експозиція кожної з планшетних проб складає 48 годин і відповідно в часовому проміжку охоплює в цілому весь місяць.

Сумарна бета-активність атмосферних випадінь в грудні 2019 року складала в середньому по Рівненській області - 1,7 Бк/м2/за добу що значно нижче котрольного рівня, який складає 110 Бк/м.кв. за добу. За контрольований період різких коливань величини сумарної бета-активності не спостерігалось. Максимальні значення відрізняються від середньомісячних у 1,5-1,7 рази.
За даними лабораторних спостережень радіаційна обстановка на контрольованій території у грудні 2019 була стабільною і не зазнала змін у порівняні з попереднім звітним періодом.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024