Нардеп від Сарненщини увійшов в ТОП-15 кнопкодавів 2019 року

25 Грудня 2019, 09:09
1168

Сергій Литвиненко, що обраний по 156-му виборчому окрузі на Рівненщині увійшов до рейтингу ТОП-15 кнопкодавів Верховної Ради у 2019 році.

Як повідомляє Громадський рух Чесно, щонайменше 15-ть депутатів кнопкодавили понад 45-ть разів під час роботи Верховної Ради 9-го скликання у 2019 році, відповідно підрахункам журналістів.

Так званих кнопкодавів було зафіксовано під час голосувань щодо восьми законопроектів, а також процедурних рішень та під час реєстрації на пленарних засіданнях.

Читайте також: Нардеп від Сарненщини став героєм скандального відео

Лише 18-го грудня вдалося зафіксувати аж 20-ть фактів кнопкодавства. Попри усі розмови та ведення розмов про ганебність такого вчинку, депутати продовжуть робити своє і надалі.

«Найбільшими» порушниками виявилися представники фракції «Опозиційна платформа - за життя» - 27 їхніх нардепів виявилися порушниками. Також чотири нардепи-мажоритарники новоствореної депутатської групи «Довіри» кнопкодавили 8 разів. Однак це далеко не весь перерахунок політичних сил, які попри усі домовленості та обіцянки та продовжували робити «своє».

До слова, журналісти Громадського руху Чесно склали ТОП-кнопкодавів, до якого і увійшов предстанвник від Рівненщини, «Слуга народу» Сергій Литвиненко.

Нагадаємо, що ст. 84 Конституції України зобов’язує народних депутатів України голосувати особисто. Проте до ухвалення закону №2148 чинне законодавство не передбачало жодних санкцій для депутатів за порушення цієї норми. 

Разом із тим, Рух ЧЕСНО вважає, що найефективнішим способом боротьби було б унеможливлення кнопкодавства замість покарання. Для цього необхідно запровадити сенсорну кнопку в сесійній залі. 

Громадський рух ЧЕСНО з 2011 року фіксує факти кнопкодавства та бореться за дотримання народними депутатами конституційної вимоги голосувати особисто.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024