Рада ухвалила закон, що дозволить «продавати» бурштинові ділянки

20 Грудня 2019, 08:30
1168 Джерело: з сайту Рівненської ОДА

Рада ухвалила закон щодо легалізації видобутку бурштину – що зміниться.

Верховна Рада ухвалила законопроект, який регулює виділення ділянок під видобуток бурштину. Одночасно посилено відповідальність для нелегальних копачів. Про це інформує UA.news.

19 грудня Верховна Рада України проголосувала у другому читанні законопроєкт №2240 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину». «За» проголосували 279 народних депутатів.

Із п’яти нардепів від «Слуга народу» з Рівненщини не підтримав законопроект лише депутат від 154-го виборчого округу Олександр Аліксійчук. Усі інші народні обранці від Рівненщини проголосували «за» –  Дмитро Соломчук, Олександр Аліксійчук, Олександр Ковальчук та нардеп від округу, що включає Сарненський район, Сергій Литвиненко.

На Рівненщині є легальні та «чорні» бурштинові копальні. «Сонячний камінь» шукають в північних районах області – Дубровицькому, Володимирецькому, Зарічненському, Сарненському, Рокитнівському та Березнівському.

Закон передбачає виділення спеціальних дозволів на видобування бурштину на п’ять років на ділянці до 10 гектарів через електронні аукціони. Стартова ціна дозволу буде визначена з розрахунку 3400 гривень за гектар ділянки бурштинових надр.

Документом пропонується Кримінальний кодекс України доповнити статтею 240, згідно з якою незаконний видобуток, збут, придбання і перевезення бурштину караються штрафом від 3 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (51 тис. – 17 тис. гривень).

Також може застосовуватися захід у вигляді обмеження волі на строк від 3 до 6 років або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна. Ті самі дії, вчинені повторно або у великих розмірах, або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі на строк від 4 до 7 років з конфіскацією майна.

Сприяння посадової особи з використанням службового становища карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна.

Перераховані вище дії, які спричинили тяжкі наслідки (збитки більше 85 тисч гривень), караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39